Политика

Правителството на ГЕРБ пропадна, групата на ДПС се разцепи

От Euronews България Euronews България

Народните представители отхвърлиха предложения от ГЕРБ-СДС кабинет с министър-председател Росен Желязков със 138 гласа „против“ срещу 98 гласа „за“ и двама въздържали се.

Подкрепа за предложението за правителство гласуваха единствено депутатите от ГЕРБ, както и 30 народни представители от групата на ДПС.

Против проектокабинета гласуваха депутатите от всички останали парламентарни групи, като имаше по един въздържал се е от ДПС и ПП-ДБ. Срещу кабинета „Желязков“ гласуваха и 14 народни представители от ДПС.

„Предложеният от мен състав на проектокабинет с мандата на ГЕРБ-СДС цели да възстанови ефективното управление“, заяви номинираният за министър-председател Росен Желязков от парламентарната трибуна в началото на разискванията на предложения от него проект на кабинет.

„Предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат“, заяви той.

България пропусна да има евроатлантическо правителство - така съпредседателят на ДПС Делян Пеевски коментира решението на Народното събрание да не одобри Росен Желязков за премиер, предаде БГНЕС.

„Русия печели днес. Какво означава? Пропуснахме да имаме правителство. Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати“, каза още Пеевски.

 

Радев: В дебата в парламента личните нападки доминираха над политическите тези

"Виждаме, че политическата криза продължава. Нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси. Но изисква и адекватност. Това, което видяхме днес, е че личните нападки доминираха над политическите тези, а фокусът беше насочен повече върху миналото, отколкото върху настоящето."

Това коментира президентът Румен Радев, след като депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател с мандата, връчен на ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС.

Всички, особено по време на криза, трябва да се водим стриктно от закона. Затова и аз стриктно ще следвам конституционните процедури оттук нататък, добави Радев.

И допълни, че специално ще уведоми кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. Той ще бъде връчен на ДПС като втора политическа сила в НС.

 

Кой как гласува в групата на ДПС

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров гласува срещу предложеното от ГЕРБ-СДС правителство с премиер Росен Желязков.

30 депутати от ДПС гласуваха в подкрепа на предложеното правителство, а против – 14. Освен Джевдет Чакъров срещу се обявиха: Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Едис Даудов, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Мехмед Салим, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков, Юсеин Вейселов.

Един депутат от ДПС Джейхан Ибрямов гласува с „въздържал се“.

По-рано днес стана ясно, че има разрив между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и Делян Пеевски. За него съобщи Рамадан Аталай. Доган е призовал ПГ да не подкрепя предложеното правителство от ГЕРБ. Пеевски заяви преди гласуването, че ще подкрепи кабинета, защото такова е желанието на хората - да има правителство и да не се ходи на нови избори.