Европа

Експерт: Стабилно правителство в България ще окаже положително влияние за членството ни в Шенген

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Не очаквам големи промени, по-скоро те ще бъдат насочени към електората на Орбан в Унгария. Той ще се фокусира върху конкурентноспособността в икономиката, както и върху разширяването на ЕС, отбранителната политика. В негов стил той ще вдига градуса, ще се опитва да извива ръце, но по съществуващите теми с консенсус, не вярвам да тръгне в друга посока. Така Мария Симеонова, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, коментира в ефира на PrimeTime ротационното председателство на Унгария на ЕС.

А относно днешната среща между Виктор Орбан и Володимир Зеленски в Киев, тя каза, че е изненадваща и "Орбан използва своя наратив - прекратяване на огъня, което да отпуши старта на мирните преговори. Но не мисля, че ще намери това приемственост по линия на останалите европейски лидери".

Важно е да знаем, че в ЕС, изключая Австраия, има консенсус по отношение на приемането на България и Румъния и по суша в Шенгенското пространство. Изборите в Австрия и във Франция ще бъдат важни за бъдещето на това пространство, именно националистите могат да вкарат дебата за ефективността му, посочи Симеонова. По мнението й стабилно правителство в България също ще окаже положително влияние върху преговорите.

Целия разговор във видеото.