Политика

Политически престрелки: Партиите се готвят за предсрочния вот

От Euronews България Euronews България

Политическата кампания у нас изглежда неофициално започна. В петък политически престрелки прехвърчаха между партиите както по линия досегашни управялващи и опозиция, така и по линия на служебния кабинет на Румен Радев. 

С остри критики срещу държавния глава излезе бившият премиер Кирил Петков.

Прави се немотивирана смяна на уравлението на НАП въпреки рекордните приходи и много добрата събираемост. Така бившият премиер Кирил Петков коментира рокадите в приходната агенция и Митниците.

Според Петков служебното правителство поставя под риск пускането на газовата връзка с Гърция, точно във финалния момент. Освен това според Петков предприятието Брикел отново работи само часове след като неговият кабинет е предал властта.

А ръководството на БСП се събра, за да решава как ще постъпи с тримата си членове, които станаха служебни министри. Преди заседание на Националния съвет полетяха остри реплики срещу държавния глава.

"Президентът май постъпи на принципа няма ненаказано добро. Защото точно г-жа Нинова го направи президент. И аз съм в течение на нещата, защото знам през цялото време кой беше другият кандидат, който беше от БСП и даваше мило и драго. Той беше от женски пол, сещате се кой е... – Мая Манолова", каза Емил Георгиев, който е член на Националния съвет на партията.

Вместо критиките към Радев, които доскоро чувахме от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче, на среща със земеделци в Исперих му се наложи да отрича връзки с президента. И изпрати пореден залп срещу доскорошните управляващи.

"Няколко служебни правителства на президента Радев чегъртаха ГЕРБ и обясняваха колко е лош. Сега, когато същият президент със същото служебно правителство и казва, че е хаос, катастрофа и провал във всичко, започват да му се сърдят. И стигат до нахалството да обясняват, че едва ли не имаме нещо общо с Радев. Последният човек, който могат да заподозрат във връзки с президента Радев и партия, е нашата", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Междувременно ДПС реши, че ще се яви самостоятелно на изборите през октомври. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ обаче отказа да каже с кои формации може да се коалира. И вместо това разкритикува "Продължаваме промяната".

"Тези, които дойдоха по модела "стани да седна" и да продължават същия модел на рушене на държавност, на рушене на демокрация и само с лозунги и лъжи. включително и по адрес на ДПС се опитваха да пребивават колкото се може по-дълго във властта, а сега най-вероятно ще ги видим, че ще се опитват да се задържат и на политическия терен, навредиха още повече на държавата", заяви лидерът на ДПС.

До късния следобед в петък от "Демократична България" бяха запазили мълчание по политическите теми, но малко преди насрочения от тях за 19 ч. протест пред президентството в центъра на София, от обединението излязоха с позиция, с която обвиняват служебния кабинет в "опасен завой към Москва".