Икономика

В Нигерия образованието и обществените услуги страдат от недостиг на електричество

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Nigeria AP Снимка: АП

Много училища в Нигерия нямат достъп до националната електрическа мрежа. Учители твърдят, че това се отразява на обучението им. Училищата, които нямат достъп до електричество трябва да използват частни генератори, работещи с бензин и дизел.

Образованието излезе извън рамките само на писането и слушането на учителите в клас. То стана дигитално и няма как да дадем на учениците най-доброто, от което се нуждаят, без електричество.

Мюидеен Раджи, основател на "Отлично морално училище"

С премахването на дългогодишните субсидии за петрол много домакинства, болници и предприятия се борят с разходите за гориво за резервните си генератори. Детската градина и основното училище "Лорат" в град Ибадан са спрели да използват дизелов генератор като алтернатива заради разходите. Въпреки че училището се намира в район, който е свързан с електропреносната мрежа, има седмици в които няма електрозахранване. 

Проблемът е и в това, че учениците не могат да изпълняват задачите си вкъщи. Не искаме скоро да загубим това училище, защото хората се местят от този район. Има няколко души, които се преместиха само защото в тази община няма електричество. Така че, губим ученици. 

Абдулхаким Адедоджа, директор на детска градина и начално училище

С по-малко от 8000 мегавата мощност и средно захранване от по-малко от 4000 мегавата прекъсванията на електрозахранването са ежедневие в Нигерия. В страна с изобилие от слънчева светлина мнозина търсят слънчева енергия, за да запълнят празнините. Инвеститорите, обаче, не са склонни да финансират големи проекти. Тези, които се опитват да развиват соларни проекти в страната, се сблъскват с лихвени проценти по заемите, които могат да достигнат до 15%. Това е до три пъти повече, отколкото в развитите икономики, според Международната агенция по енергетика. Правителството също така настоява, че пълното заплащане на консумираната електроенергия от нигерийците ще насърчи инвестициите в сектора. В началото на миналия месец профсъюзите обявиха стачка в знак на протест срещу увеличението на тарифите за електроенергия.