Европа

Русия с нови удари срещу енергийната мрежа на Украйна, порази 4 топлоелектрически централи

От Euronews България Euronews България

Руските въоръжени сили са атакували днес енергийна инфраструктура в три украински области, предаде Ройтерс, като се позова на представител на правителството в Киев.

Агенцията уточнява, че са нанесени щети на енергийни съоръжения и е ранен най-малко един работник, цитирайки изявление на министъра на енергетиката на Украйна Герман Галушченко, предаде БТА.

Той пише в своя канал в приложението "Телеграм", че мишените на руската армия са били в Дпепопетровска област в Централна Украйна, както и в западната част на страната - в Лвовска и Ивано-Франсковска област.

От най-големия частен украински доставчик на електроенергия - компанията ДТЕК, съобщиха, че са ударени четири нейни топлоелектрически централи (ТЕЦ).

"Врагът отново подложи на масиран обстрел украинските енергийни съоръжения", се казва в изявлението на ДТЕК, цитирано от Ройтерс. "Беше сериозно повредено фирмено оборудване. Точно в този момент работници се опитват да неутрализират последиците от нападението", допълва компанията, която пояснява, че засега не е постъпила информация за пострадали.

Междувременно вчера министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин обяви 6 млрд. долара нова военна помощ за Украйна. Тя е с цел бързо да се запълнят празнините, оставени от месеците на ограничена американска помощ.

Ройтерс припомня, че от 22 март насам руските сили са съсредоточили своите въздушни удари върху енергийния сектор на Украйна, като атакуват ТЕЦ, ВЕЦ и други енергийни съоръжения на украинска територия почти всекидневно.

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

В първата зима на руското нашествие Москва насочи своя първи масиран въздушен удар по енергопреносната мрежа на Украйна, отбелязва още Ройтерс.

Агенцията съобщава и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 12 руски дрона в Днепропетровска област, като цитира началника на местната областна военна администрация Сергий Лисак.

"За жалост не можахме да избегнем последствията (от руските атаки). Енергийни съоръжения в районите на Днепър и Кривой рог са повредени, избухнаха и пожари", заяви Лисак, като допълни, че е нарушено и водоснабдяването в град Кривой рог.