Европа

Битката за Часов Яр: Градът е подложен на ожесточен руски огън

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинските сили, които защитават град Часов Яр, са подложени на постоянен натиск от противника, но удържат позициите си. Руснаците атакуват по земя и въздух, а отбранителните линии са подложени на „денонощен артилерийски обстрел“.

След седмици на ожесточени сражения Москва изглежда възнамерява да превземе града в Донецка област.

 

В момента отбранителната линия около Часов Яр е много динамична. Всичко е в огън. Нашите сили за отбрана, които включват редовни бригади от въоръжените сили и части на държавната служба за гранична охрана, удържат нашите позиции и отблъскват ежедневните опити за сухопътни атаки, без използването на бронирана техника или танкове от противника. Защитниците понасят денонощен артилерийски огън от всякакъв калибър.

Полк. Серхий Осачук – Служба за гранична охрана на Украйна

Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски заяви, че висшото военно командване на Русия е заповядало на своите войници да превземат града до 9 май, Деня на победата над хитлеристка Германия.

За да постигнат тази цел, руските войски предприемат ежедневни атаки с дронове и планиращи бомби. Засега обаче не са постигнали успех. С оръжията и боеприпасите, които чакат от САЩ, украинските бойци ще получат нов тласък на бойното поле.

 

Новият пакет помощ от Съединените щати ни дава допълнителна сила на духа и удържаме нашите позиции. Разбираме, че в най-кратки срокове ще разполагаме със способности да поразяваме врага с артилерийски системи при неговите подстъпи. Когато имаме достатъчно артилерийски боеприпаси, ще държим врага на безопасно разстояние.

Полк. Серхий Осачук – Служба за гранична охрана на Украйна 

Руските сили продължават настъплението си, след като през февруари поеха контрола над град Авдеевка. Незабавно последваха атаки срещу по-големите градове Константиновка, Славянск и Дружкивка, които в съвкупност образуват крепостната стена на основната отбранителна линия на Украйна в Донецка област.

Победа в Часов Яр би придвижила Русия с една стъпка по-близо до пробив в тази линия.