Общество

Арх. Петър Диков: Проектът за реорганизация на движението в центъра на София е направен непрофесионално

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Няма никаква логика да се арестува кметът на София за нещо, което той е искал да направи за града. Така в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият главен архитект на София Петър Диков коментира информацията, че кметът на София Васил Терзиев би могъл да бъде арестуван заради промените на организацията на движение в центъра.

Според Диков обаче промените са били изключително недообмислени и са подразнили хората съвсем основателно.

За мен това е основно професионален проблем. Аз задавам въпроса: откакто стана тази реорганизация, нека колегите архитекти, пътни специалисти и инженери, които са подписали този проект и план, да се покажат. Досега никой не ни е казал кои са авторите.

Ние знаем само идеолозите, които донякъде са прави, защото модерността в градоустройството носи намаляване на автомобилите, подкрепа на масовия градски транспорт, подкрепа на велосипедното движение. Начинът, по който се направи това обаче, както и проектите, които се опитват да го прокарат, са меко казано изключително непрофесионални, а самите проекти са несъстоятелни“, категоричен беше бившият главен архитект.

Според арх. Диков един от проблемите е н.нар. „косо паркиране“ на бул. Витоша. Там има много търговски обекти, както и хора, които живеят в района и направиха този булевард така, че той изобщо не може да се обслужва, коментира още той.

Целия разговор вижте във видеото.