Общество

Окончателно: Реорганизацията на бул. "Витоша", "Патриарх Евтимий“ и ул. "Фритьоф Нансен" е незаконна

От Euronews България Euronews България
Veloalei Sofia Dvijenie BGNES Снимка: BGNES архив

Върховният административен съд окончателно реши, че Столична община трябва да прекрати новата организация на движение по булевардите “Витоша“, “Патриарх Евтимий“ и улица “Проф. Фритьоф Нансен" в центъра на София.

Така в сила трябва да остане разпореждането на Административен съд София да бъдат безусловно прекратени действията извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от зам.-кмет по транспорт Илиян Павлов по въвеждане на нова постоянна организация на движението в гр. София по бул. “Витоша“, бул.“Патриарх Евтимий“ и ул.“Проф. Фритьоф Нансен" чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.

Според съда, липсата на актуален генерален план за организация на движението за участъка, както и за цялата община, обуславя извод за неоснователно извършване на действия по въвеждане на нова постоянна организация на движението на посочените локации. Съдебният състав е установил и приел, че не са спазени изискванията по закон за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване, а именно не е проведена съгласувателна процедура на предварителния проект на Генерален план за организация на движението. Не е изпълнено и изискването по ал. 2 - окончателният проект на плана да е одобрен от общинския съвет по предложение на кмета.

Определението на ВАС е окончателно.