Икономика

Финансист: Имаше активни политически действия за приемането ни в еврозоната, но те не бяха достатъчни

От Диана Радева Диана Радева Водещ

За съжаление забавянето на влизането на България в еврозоната беше очакван резултат, макар че в тези доклади имаше и политически елемент. Те бяха изключително забавени, традиционно се публикуват в края на месец май или в началото на юни, а сега забавянето беше с цял месец. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ финансистът доц. Димитър Чобанов.
По думите му това забавяне е било заради България, защото са се очаквали данните за това каква е била инфлацията през май. Това по думите му обаче е било в полза на България.

Аз не виждам друга причина за това забавяне на докладите, така че според мен това беше именно резултат от политически действия, които, разбира се, за широката публика няма как да бъдат видими. Имало е такива действия, но за съжаление те се оказаха недостатъчни, защото критерият за инфлация все пак не беше изпълнен.

„Другият факт, който ме кара да мисля, че е имало активно политическо лобиране беше, че за първи път Европейската комисия и Европейската централна банка излязоха с различни критерии за инфлацията. Това е нещо, което никога досега не се е случвало. Това се дължи на факта, че при методологията за определяне на референтната стойност има възможност за използване на т.нар. аутлайери или изключенията. Именно този пък ЕК и Европейската централна банка използват различни аутлейери, което означава, че в резултат на това се получават различни стойности. Така ЕК, която е по-податлива на политически влияния, тъй като тя е на практика политически орган, излезе с критерий, който е по-висок“, отбеляза още доц. Димитър Чобанов.

Целия разговор вижте във видеото.