Европа

Очаквано: ЕК определи, че България не отговаря на критериите за еврозоната

От Euronews България Euronews България

Очаквано Европейската комисия (ЕК) заключи, че България понастоящем не отговаря на всички критерии за присъединяване към еврозоната. Според публикуваните днес конвергентни доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка, които засягат България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, нито една от страните не отговаря на нужните изисквания.

Оценката е основана на стабилността на цените, публичните финанси, валутния курс, както и на дългосрочната конвергенция на лихвените проценти. По данни на представителството на ЕК у нас, България е единствената страна, изпълнила всички критерии, с изключение на един, и в която националното законодателство може да се смята за съвместимо с правилата на Икономическия и паричен съюз.

Изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията Валдис Домбровскис заяви: „България постигна значителен напредък по пътя си към присъединяване към еврозоната и изпълни три от четирите критерия. Това е забележимо постижение в трудна среда. Очакваме инфлацията да намалее през следващите месеци, което ще спомогне да се изпълни инфлационният критерий. Ще работим в тясно сътрудничество с България в подкрепа на присъединяването към еврозоната.“

Според последното проучване на Евробарометър, също оповестено днес, 59% от гражданите в държавите членки извън еврозоната смятат, че общата валута е оказала положително въздействие върху страните, които вече я използват. Мнозинството анкетирани смятат, че въвеждането на еврото би имало положителни последици за собствената им страна (53%) и за тях лично (56%).

България е страната, в която по-голям дял от гражданите (71%) смятат, че еврото ще бъде въведено в рамките на пет години. 64% от българите смятат, че въвеждането на еврото ще увеличи цените, а същевременно 44% – което представлява увеличение с 2 пункта – смятат, че въвеждането на еврото ще има положителен ефект за България.

В Доклада за напредъка на държавите за присъединяване към еврозоната пише: "В контекста на своята оценка на правната съвместимост и на изпълнението на критериите за конвергенция, като взе предвид съответните допълнителни фактори, Комисията счита, че България не отговаря на условията за приемане на еврото".

В началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев заяви, че очаква България да изпълни критерия за ценовата стабилност до края на годината, съобщи БТА.

За България е установено, че всички критерии са спазени, с изключение на един – за ценовата стабилност. Този критерий очакваме да бъде изпълнен до края на годината. При изпълнение и на този критерий, тоест на всички, ще искаме извънредни конвергентни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия, и ще можем да покажем готовността си за присъединяване към еврозоната, което ще стане в най-кратък срок след изпълняването на критериите.

Димитър Главчев, служебен премиер

Главчев увери, че влизането в еврозоната е приоритет. Очаква се на днешното заседание да се разгледа Законът за въвеждането на еврото в България. „Това е една практическа стъпка, която ще осигурим първоначално с проект на Министерския съвет, но това ще стане след като бъде приет законът от Народното събрание. Това е практическата подготовка за въвеждане на еврото в България.“- обяви премиерът и изрази надеждата си народните представители да приемат законопроекта час по-скоро, за да се осигури предвидимост за българските граждани, за бизнеса, за администрацията.