Икономика

Никола Янков: При силно политическо усилие България не е изгубила шансовете си за еврозоната от януари 2025 г.

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Редовният доклад на Европейската комисия за готовността на страните-членки на ЕС, които не ползват еврото, за присъеднияване към валутния съюз, е аналитичен, той не е решение за членството на България. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Никола Янков, бивш заместник-министър на икономиката и изпълнителен ръководител на икономическия екип на Синя България.

Според този доклад страната ни изпълнява всички критерии за членство, с изключение на критерия за инфлация.

Никола Янков обясни, че докладът не е затваряне на вратата пред България за членство в еврозоната, дори при силно политическо усилие страната ни все още не е загубила шансовете си да се присъедини още през януари 2025 г.

„Този финансов министър, както и предходните, не направиха нищо, за да осигурят положително политическо решение за членството на България. Хърватия бе приета в еврозоната с неизпълнен критерий за дълг към БВП и то неизпълнен с много. Въпреки това тя беше приета без никакъв проблем. България има много по-добри параметри от Хърватия и много по-добра предпоставка да стане член на еврозоната, но нито едно българско правителство през последните три години не направи каквото е необходимо, за да осигури политическото решение за това“, коментира още Янков.

Целия разговор вижте във видеото.