Европа

Повишава се търсенето на злато в Полша

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Златото все повече се възприема като сигурна инвестиция от много поляци. Търсенето достига своя връх първо по време на пандемията COVID-19, а след това и когато Русия нахлува в Украйна през 2022 г. Много бежанци от Украйна пресякоха границата в Полша и за много от тях златото също предлага сигурност. 

През февруари 2022 г. търсенето беше наистина много голямо. След това, в зависимост от това какво се случва в Русия и Украйна. Понякога се покачва или понижава.

Марта Басани-Прусик, ръководител на търговията с благородни метали в Полския монетен двор

Миграционната криза по границата на Полша с Беларус, която полските власти разглеждат като хибридна война, организирана от Москва и Минск, засилва тревогата. В Полша златото все още се разглежда като гаранция за оцеляване. В някои семейства все още се разказват истории за роднини, които са оцелели благодарение на златни бижута или монети. Златото, обаче, не е безрисково. Тъй като цената му се определя в долари на глобален пазар, подобно на петрола, инвеститорите, които купуват в други валути, също са изложени на риск. Пьотр Козик, управител на магазин във Варшава, в който се продават златни кюлчета и монети си спомня денят на руското нахлуване. 24 февруари 2022 г., е бил Великденски Заговезни. Тогава поляците по традиция ядат понички и тестени изделия. 

В този ден имаше по-дълги опашки за злато в нашия магазин, отколкото за понички в пекарната.

Пьотр Козик, управител на магазин за злато

Златото продължава да бъде привлекателно, а през последното десетилетие цената му нарасна от около 1300 долара за троянски унции до над 2300 долара. Монетният двор на Полша сече монети за държави по целия свят - от Парагвай и Гватемала през Ирландия и Люксембург до Тайланд и Бангладеш. Компанията твърди, че нейното злато идва от полски мини и се добива и произвежда по етичен начин. А това означава, че в процеса на производство не се нарушават правата на човека и се спазват екологичните практики.