Свят

Лекарите във Великобритания протестират заради недостатъчно заплащане

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Лекарите в Англия излязоха на протест за 11ти пореден път. Те имат дългогодишен спор с правителството относно заплащанията и условията на труд. Това се случва броени дни преди парламентарните избори в Обединеното кралство. Петдневната стачка хвърля светлина върху проблемите на Национална здравна служба. Британското здравеопазване е един от основните проблеми, които интересуват избирателите, отиващи до урните на 4 юли. 

Лекарите са уморени и разочаровани. Това, което е ужасяващо, е състоянието на здравните услуги. Свидетели сме как през годините качеството на грижите и системата на здравеопазването се влошават. Някога в тази страна имахме истински стандарти. Миналата зима имахме 500 предотвратими смъртни случая седмично. Това е напълно неприемливо.

Д-р Шивам Шарма, лекар, Британската медицинска асоциация

Лекарите са в спор с правителството от края на 2022 г. През януари те стачкуваха шест дни - най-дългата стачка в историята на Националната здравна служба. Британската медицинска асоциация твърди, че заплатите на лекарите са намалели с една четвърт през последните 15 години. Те призовават за 35-процентно увеличение на възнагражденията. Според профсъюза новоквалифицираните лекари получават около 15 паунда  на час. За сравнение, минималната заплата във Великобритания е малко над 10 паунда на час. Бившият лидер на опозицията в Обединеното кралство Джереми Корбин също присъства на митинга. 

Мисля, че кампанията на консервативното правителство беше некомпетентна. Те трябва да уредят въпроса незабавно, а това означава да се платят много повече пари и да се поеме отговорност. В противен случай хората, които чакат за операции ще се увеличават. Разбира се, така се създава и пазар за частен здравен сектор.

Джереми Корбин, бивш лидер на опозицията в Обединеното кралство

Консервативното правителство твърди, че миналата година е увеличило заплатите на лекарите с между 8 и 10 процента. Те твърдят, че властите не могат да направят предложение за увеличение на заплатите по време на предизборния период. Профсъюзът отказва да отмени стачките.