Свят

Лейбъристите в Англия спечелиха две депутатски места от консерваторите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Избирателите в два окръга в Англия нанесоха нов удар по премиера на Обединеното кралство Риши Сунак. Кандидати на опозиционната Лейбъристка партия спечелиха две места в Камарата на общините в Кингсууд в югозападна Англия и в Уелингбъро в централната част, като по този начин ги отнеха от Консервативната партия на Сунак.

Смятам, че е много ясно, че хората искат промяна в цялата страна. Те смятат, че торите са се провалили. Повечето неща са развалени. А Лейбъристката партия я виждат като променена партия.

Киър Стармър – лидер на Лейбъристката партия

С победата Лейбъристката партия дава заявка, че може да изпревари управляващите консерватори на следващите национални избори.

Резултатите от двата избора потвърждават това, което показват проучванията на общественото мнение, а именно, че консерваторите са изключително непопулярни в момента след 14 години управление. Ако днес имаше национални избори, опозиционната Лейбъристка партия щеше да състави следващото правителство . Трудно е да се направи екстраполация от два местни вота до общи избори, но всички знаци са изключително тревожни за консерваторите.

Джил Лоулес – политически кореспондент

Крайнодясната Реформистка партия (бивша Партия на Брекзит) върви на трето място в националните проучвания, което оказва още по-голям натиск върху торите.

Общите парламентарни избори трябва да се проведат до края на 2024 г.