Общество

Психолог: Да биеш лекар, който идва да ти спаси живота, разкрива голямо бедствие в едно общество

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Всички сме ставали, за съжаление, свидетели на ситуации с лошо отношение на лекар към пациент, както и на ситуации, в които пациенти се държат покъртително с хора, които идват да им помогнат или при които пациентите отиват да им помогнат. Ако идва лекар да ти спаси живота и ти го биеш, това показва голямо бедствие в едно общество.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ психологът д-р Велислава Донкина. Тя коментира данните от проучването на социологическа агенция „Тренд“, което показва, че 10% от лекарите у нас са бити, а 50% са обиждани от пациентите.

„Хората, когато са в болка, когато се страхуват от потенциална диагноза, когато вече имат съзнанието, че нещо застрашава техния живот, са в много особено емоционално състояние. И тогава отношението на този, който седи срещу тях е от ключово значение“, посочи д-р Донкина. 

„Трябва да се говори за подобряване на облика на лекарите в България. Лекарят е лечител. Той облича бялата престилка, за да спасява живот, а не за да уврежда, за да убива, не за да наранява“, подчерта д-р Десислава Кателиева, която обясни, че в последните години агресията срещу лекарите се засилва.

 

Целия разговор вижте във видеото.