Свят

СЗО твърди, че в ивицата Газа има опасност от холера и дизентерия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Десетки хора се събраха пред благотворителен склад в южния град Хан Юнис в Газа. Там те получиха доставки като храна и материали от първа необходимост. Това се случва на фона на влошаващата се хуманитарна криза в анклава.

Икономическите условия са много, много трудни и ние страдаме от крайна бедност и глад. Цените са много високи, а някои стоки не се предлагат. Децата тук страдат от остро недохранване.

Кифая Мохамед, разселен жител от град Газа

Палестинците са изправени пред повсеместен глад, тъй като войната до голяма степен е прекъснала потока от храна, лекарства и други доставки. Според агенциите на ООН над 1 милион души в Газа могат да изпитат най-високото ниво на глад до средата на юли. Около 80 % от 2,3-милионното население на Газа са напуснали домовете си от началото на 8-месечната война, като много от тях са се премествали многократно. По данни на Министерството на здравеопазването на Газа войната е отнела живота на повече от 37 000 души.

Разчитаме изцяло на благотворителност, защото нямаме дърва, газ за готвене, гориво или каквото и да е.

Кифая Мохамед, разселен жител от град Газа

Екстремните горещини убиха стотици хора по света в началото на лятото в северното полукълбо. Световната здравна организация предупреди, че горещините в ивицата Газа могат да изострят здравословните проблеми на палестинците. Според СЗО замърсената вода и лошите санитарни условия са свързани с болести като холера, дизентерия и хепатит А. Организацията не е в състояние да извършва медицински евакуации от Газа след затварянето на пропускателния пункт Рафа в началото на май.