Цвят

Модното наследство на Вивиен Уестууд отива на търг

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Модното наследство на радикалната активистка и британска дизайнерка Вивиен Уестууд отива на търг. Наричана майката на пънка, Уестууд започва кариерата си в Лондон през 70-те години на миналия век и продължава да работи до смъртта си през 2022 година. Личният й стил е бил толкова ексцентричен колкото и колекциите, които е представяла на модния подиум.

 

Вивиен беше олицетворение на оригиналния пънк и мисля, че нейното свободно мислене се отразяваше на всички. То е въплатено и във всичко, което виждаме тук. Тя никога не се ограничаваше от правила и правеше каквото пожелае.

Адриан Хюм-Сайер, модна къща Christie's

Налични са 260 екземпляра, като всички произхождат от собствените ѝ колекции. От предизвикателни рокли, украсени с английски банкноти, до структурирани корсетни рокли - нещо като почерк за дизайнерката. Включени са и аксесоари, проектирани от съпруга ѝ Андреас Кронталер за нейната модна къща. И всичко е от най-високо качество, каквото може да се очаква от един моден гигант. Една от звездите на изложбата е корсетна рокля от сивокафява копринена тафта от есенно-зимната колекция на Уестууд за 1998-99 г.

 

Бих казал, че тази рокля е може би най-значимата от целия търг. Самата Вивиан е носила тази рокля, на събитието в музея Виктория и Албърт през 1998 година.

Адриан Хюм-Сайер, модна къща ‘’На Кристи’’

Освен дрехите, на търга се предлагат и аксесоари, включително шапка с пера, чанти и различни обувки. Ще бъде продадена и серия карти за игра, които тя проектира през 2017 г., за да събере пари за Greenpeace. Цените на предметите варират от 100 до 10 000 британски лири. От модната къща очакват приходите от търга да надвърлят половин милион паунда. Постъпленията ще бъдат разпределени между четири благотворителни организации: Фондация "Вивиен", "Амнести интернешънъл", "Лекари без граници" и "Грийнпийс".