Общество

Скъп диамант се продава на търг за над $12 млн.

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Рядка и скъпа красота. Това е пръстенът Eden Rose с розов диамант, който се очаква да достигне цена от 10 милиона долара, когато бъде продаван на търг. Камъкът е пуснат за продан от аукционна къща Christie's в Ню Йорк. От компанията смятат, че той си заслужава високата цена. 

Идън Роуз, който държа в ръката си, е кръгъл, брилянтен, десеткаратов, фантастичен, интензивно розов, вътрешно безупречен диамант. Това е стар камък и особеното при него е, че тази шлифовка, кръглата брилянтна шлифовка, обикновено се прави за бели диаманти, за да се подчертае оптималният блясък на камъните. Така че да се шлифова камък в кръгъл брилянт с цвят и да се види тази наситеност на цвета е много специално.

Рахул Кадакия, международен ръководител на отдел „Бижута“ в аукционна къща Christie's.

Според експерти пазарът за цветни скъпоценни камъни от висок клас процъфтява и отбелязва сериозен напредък. Миналия месец аукционната къща Philips продаде изключителен пръстен с фантастичен яркорозов диамант за малко под 12,25 млн. долара. През 2022 г. аукционната къща Sotheby's продаде Williamson Pink Star - великолепен пръстен с фантастичен яркорозов диамант, за малко над 58 млн. долара. Този диамант е изложен за публиката по време на Седмицата на лукса на Christie's в Christie's Rockefeller Center в Ню Йорк от 7 до 10 юни.