Цвят

Продават на търг брошка, в която блести ярък диамант

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Брошка, инкрустирана с диаманти подобна на тази, която е носила покойната кралица Елизабет, се очаква да бъде продадена за около 6 милиона долара на търг на в Женева. Диамантът „Allnatt“, който стои в основата на бижуто, е с яркожълт цвят и тегло 101,29 карата.  

 

Тук държа прекрасния диамант Allnatt, монтиран от "Картие" през 1952 г. Наричаме го Allnatt, защото първият известен собственик на камъка е майор Алфред Ърнест Олнат, британски спортист, колекционер на картини и филантроп. Той донася този камък на Cartier през 1952 г., където те сглобяват тази красива монтировка, вдъхновена от цветя. 

Катрин Бекет, ръководител на отдел „Продажби на бижута“ в аукционна къща "Собтис" 

Смята се, че камъкът е добит в Южна Африка преди повече от 100 години. Той е толкова важен, че е участвал в международни изложби, включително в музея „Смитсониън“ във Вашингтон. Това е първият път, в който той се продава от почти 30 години насам.

Allnatt не е единственият скъпоценен камък, който привлича интереса на колекционерите. Вътрешно безупречен диамант с цвят Е и тегло 37,61 карата се очаква да бъде продаден за почти два милиона долара. Търгът ще се проведе на 14 май в хотел в Женева.