Политика

Костадин Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент без ГЕРБ и ДПС (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС. Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които се явяват сериозен проблем за функционирането на политическата система, и това са ГЕРБ и ДПС. На тези избори има отлив от над 500 хиляди души гласоподаватели. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред президента Румен Радев, който днес продължава с консултациите преди връчването на първия мандат за съставяне на редовно правителство. Костадинов няколко пъти даде да се разбере, че формацията му настоява третият мандат да бъде даден на нея.

Лидерът на "Възраждане" отбеляза, че избирателите на ПП-ДБ не можаха да простят колаборацията им с ГЕРБ. "Сега е моментът да покажем, че държавата може да се управлява без ГЕРБ и ДПС", категоричен е той.

"ПП-ДБ или управляват в коалиция с ГЕРБ и ДПС, или подаряват властта на ГЕРБ и ДПС", заяви още той.

Костадинов кагегорично каза, няма да подкрепят правителство на малцинството, каквото предлагат от ГЕРБ. Той призова всички останали партии, с изключение на ГЕРБ и ДПС, да намерят сили, да преглътнат егото си да седнат на разговори.

"Да правим разлика между желание и възможност", отвърна от своя страна президентът Радев. По думите му „Възраждане“ трябва да говорят с политическите сили и чак тогава може отново да седнат да разговарят.

Формулата на сегашния парламент я зададе българският избирател, който вкара в Народното събрание повече партии, които да не желаят да управляват с ГЕРБ и ДПС. Тези две партии на практика трябва да се разглежда като негласна коалиция, в която все по-силна роля играе ДПС, а ГЕРБ стават младши партньор.Видяхме вчера, че Борисов не изглеждаше радостен, че ще предлага правителство. Може би и той осъзнава все по-голямата си зависимост.

От "Възраждане" настояха президентът да свика КСНС по повод избора на нов български патриарх. "Очевиден е опита БПЦ да бъде поставена под една или друга зависимост и да се превърне в брънка от плана за изпълнението на една пълзяща украинизация в България".

 

 

Разговори

Водили сме разговори със знакови хора от ПП-ДБ и ще продължим да водим разговори с тях. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след консултациите при президента Румен Радев, предаде БГНЕС.

Според Костадинов има два варианта за правителство, което да изключи ГЕРБ и ДПС или правителство на ГЕРБ и ДПС, които ще изключат тока на политическата система в България.

„Борисов ще е младши партньор на Пеевски. ДПС сепарира отделните региони в България, в които имат пълната власт. Или ПП-ДБ приемат варианта да разсъждават за общ кабинет с консенсусни фигури за България, или подаряват властта на ГЕРБ и ДПС“, подчерта Костадинов.

Той заяви, че премиерът трябва да бъде консенсусна фигура, която да бъде приета от всички партии. Костадинов заяви, че ако третият мандат не бъде при тях, но предлаганото бъдещо правителство изключва ГЕРБ и ДПС, те са готови да разговарят.