Политика

Денков: След като свали нашите правителства, не виждам Борисов с какви очи ще иска подкрепа (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Имаме първи и втори мандат, трябва да се направи всичко възможно те да се реализират. Обсъдихме как можем да работим заедно с институциите, да се борим срещу корупцията, поговорихме и по тези въпроси с президента. Това заяви Николай Денков след консултациите при президента Радев, предаде БГНЕС.

Задача на Борисов е да намери подкрепа за това, което предлага. След като свали нашите две правителства, не виждам с какви очи ще иска подкрепа, каза Денков. Какъв жест да върнем, жест, с който ни провали 2 правителства, това ли е жестът, попита Денков. Няма какво да се представя Борисов за жертва, той предизвика този хаос, длъжен е да си въведе реда в хаоса, подчерта Денков.

Ръководствата и в трите партии в нашата коалиция сме единни за ситуацията и за следващите ни стъпки, така че опити за интриги нямат основание в момента. Затова сме заедно тука, за да видите, че сме заедно, посочи Денков.

Николай Денков: Оставаме в опозиция, приоритетите ни са непроменени

Ако нещо стана ясно през последните три години е,че да се свали правителство, но е сравнително трудно да се състави такова. Ние сме единствената политическа сила, която успя да състави кабинет. Това каза Николай Денков от ПП-ДБ преди консултациите с президента Румен Радев.

 

Изпълнихме дълга си към държавата и поехме своята отговорност два пъти през последните три години, заяви още той.

Първата и втората политическа сила винаги работиха заедно през цялото това време и сега те трябва да поемат отговорността си и да вземат мандатите, заяви Денков.

„Подходът в това НС е напълно погрешен, ние започвахме от приоритети и управленска програма, но тук не виждаме нищо такова, не стават ясни приоритетите. Оставаме в опозиция, която продължава да бъде проевропейска, но не виждаме достатъчно подкрепа, за да могат нашите приоритети да се реализират“, посочи още Денков.

Кирил Петков посочи, че два пъти са поели отговорността, но сега избирателите им са им отредили мястото на опозиция. Няма да отстъпим от проевропейските политики и реформите, на които държим, каза още той.

Президентът Румен Радев припомни, че веднага след изборите ПП-ДБ са изявили твърда позиция, че остават в опозиция и няма да участват в сглобки с ГЕРБ и ДПС. Радев попита политическата сила дали все още стоят на тази си позиция и

Вече има партии, които изявяват желание да получат третия мандат, например „Възраждане“, които са готови да обединят всички партии освен ГЕРБ и ДПС в името на това да има правителство, посочи Радев и попита представителите на ПП-ДБ дали виждат възможност това да се изпълни.

Николай Денков обаче беше категоричен, че такава възможност няма, тъй като позициите на двете политически сили на абсолютно различни.