Политика

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Носим си отговорността и ще предложим правителство, най-вероятно след като разговаряме и с другите колеги и то ще бъде на малцинството, заяви Бойко Борисов след консултациите при президента Румен Радев, предаде БГНЕС.

Борисов уточни, че вече е бил премиер три пъти и това е достатъчно, но кабинета, който ще предложат, ще бъде с премиер от ГЕРБ.

„Изборите свършиха, а всички са в предизборна капания, никой не го интересува стабилността в България, България е донор на ЕС. Вие отчетохте ли, че България е донор, ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Това, че имаме 1% усвояване и 3,7 по другия план, не е тема, има ли значение кой ще стане премиер, когато милиарди са безвъзвратно загубени, подчерта Борисов. Как да подкрепим например предпоследния? Това ще е крайно нестабилно, уточни лидерът на ГЕРБ. Сега, когато е предпоследен Трифонов, иска да доминира, според мен трябва да се успокоим, имаме 1-2 седмици, изборите са лошо решение. Но да се върнем крачка назад ако искат да има правителство, каза още Борисов. ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, отбраната и външно министерство. Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори“, посочи още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че очаква подкрепа от всички, които не искат да се отива на нови избори.

Борисов на консултациите: Правителство само с първия мандат, не може последните да поставят условия

"Като първа политическа сила вие сте натоварени с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство. Продължават да се търсят отговорите на редица въпроси", заяви президентът Румен Радев при срещата си с представителите на ГЕРБ-СДС преди началото на консултациите за съставяне на кабинет.

 

Borisov Radev BGNES Снимка: BGNES

Според Радев един от основните въпроси е защо българите масово не излязоха да гласуват и попита как преминават преговорите с другите парламентарно представени партии.

„Ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички. В последните 11 избора това усещане за пренасищане, за състезание между партиите вече стига своя връх. Резултатите на ГЕРБ са добри, проблемът е, че и тази избирателна система взема депутати от големите партии, прехвърля ги към по -малките и партиите се държат все едно предстоят избори, а не гледат как да се направи правителство“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

„Предпоследните и последните поставят условия и линия как ще се движат мандатите. На практика излиза, че няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а друг да ни представлява и да поема пасивите. Не може предпоследният и последният да казват кои ще са експертите. С 68 депутати аз не виждам нещо как може да се случи освен с първия мандат, няма как да има правителство с втория или третия мандат, подчерта Борисов. Вчера ИТН чухме какво каза и това предопределя отиването ни на избори“, добави Борисов.