Икономика

Европейската комисия обвини "Apple" в нарушение на правилата за цифровите платформи

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Apple нарушава правилата на ЕС за цифровите платформи. Това сочат предварителните резултати от разследването на Европейската комисия относно магазина за приложения на компанията, който работи в смартфоните. Брюксел твърди, че Apple възпрепятства конкуренцията, като позволява на разработчиците на приложения да продават продуктите си само чрез връзки и изисква от тях такси, които, цитирам, надхвърлят строго необходимото. Тези практики вредят и на потребителите. Това смята и водещата Европейска асоциация.

Потребителите трябва да имат възможност да използват услугите на приложенията, като например стрийминг на музика или приложения за запознанства, на най-добрите цени и да знаят къде да ги намерят. В момента Apple не позволява на разработчиците на приложения свободно да насочват потребителите към алтернативни канали за намиране на такива оферти.

Ванеса Търнър, старши съветник по въпросите на конкуренцията в Европейската организация на потребителите

Сега Apple има възможност да анализира това заключение и да представи отговора си пред Комисията. Цялата процедура по несъответствие трябва да приключи до март 2025 г.

Ако бъдат изразени опасения, потенциално бихме могли да го оставим там. Ако предварителните ни констатации и опасения се потвърдят, тогава бихме могли да преминем към глоби. Конкретно какви са тези глоби? Те могат да бъдат 10% от световния годишен оборот на Apple или да бъдат периодични ежедневни наказателни плащания, достигащи до 5% от дневния световен годишен оборот на компанията.

Томас Рение, Говорител на ЕК по въпросите на цифровата икономика

Междувременно Европейската комисия започна друго разследване, свързани с Apple за договорните изисквания, прилагани към разработчици на приложения от трети страни. Това е третото разследване срещу голямата технологична компания.