Цвят

Apple интегрира универсалния порт за зареждане, изискван от Европа, в своя нов смартфон

От Euronews България Euronews България
Iphone 15 AP Снимка: AP

В централата на американската технологична корпорация "Епъл" (Apple) в Купертино, щата Калифорния „Епъл“ представи днес новата си гама смартфони iPhone 15, който разполага с универсалния Ю Ес Би-Си (USB-C) порт за зареждане, наложен от Европа за всички смартфони, таблети и камери, които ще бъдат на пазара от края на 2024 г., предаде Франс прес, цитиран от БТА.

USB-C портът се превърна във всеобщо приет стандарт“, призна Кайан Дранс, вицепрезидент на калифорнийската група, по време на най-значимото  корпоративно събитие на "Епъл" за тази година. Идеята за стандартизация на конекторите дойде преди повече от 17 години  от Гергана и Соломон Паси.

„Епъл“ която култивира собствена екосистема от продукти и услуги, се противопоставя на този европейски закон. Компанията въведе Lightning порт през 2012 г. с iPhone 5, а сега, повече от десет години по-късно, Apple въвежда USB-C порта за зареждане и пренос на данни.  

Както и миналата година, iPhone 15 и 15 Plus включват съответно 6,1- и 6,7-инчови дисплеи. Голямата промяна тази година е, че ночът на камерата е изчезнал, заменен от т.нар. динамичен остров, който Apple въведе за първи път в линията iPhone 14 Pro миналата година.