Свят

Въпреки войната: Украинци отбелязват традиционен летен фестивал

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Russia Ukraine War FLAG Kiev AP Снимка: AP архив

Столицата на Украйна Киев и други градове са засегнати от редовни прекъсвания на електрозахранването и остават под нощен комендантски час. Хората поддържат на телефоните си приложение за въздушно нападение, за да следят опасността от руски ракетни удари. Това, обаче, не ги спира да продължат нормалният начин на живот. Те отбелязват третото си лято по време на война с фестивали, които включват народни танци, украса с цветя и скачане върху огньове. 

Днес плетем венци, скачаме през огъня, танцуваме много и пеем. Това ни носи голяма радост и прекарваме времето си заедно със семейството, близките и приятелите. Днес, на този прекрасен ден, ние сме заедно.

Юлия Балан, студентка

Празникът на Ивана Купала е съчетание на огън, вода и природа, което свързва езическите традиции с християнския календар. Основните забавления в нощта на Купала са къпането, плетене на венци, прескачане през огън, гадаене, украсяване на дървета. Прескачането на огъня е кулминацията на вечерта, като има и символичен произход. Например двойка, която се държи за ръце, прескачайки огъня, ще се ожени. А ако дрехите на човека се запалят, това е знак, който предвещава неприятности.

Директорът на парка на културното наследство Оксана Повиаке заяви, че за хората е важно да забравят ежедневните си проблеми, но и да укрепят своята идентичност.

И най-интересното е, че нашите момчета на фронта също празнуват всички наши празници. А всъщност жертват живота си за Украйна.

Оксана Повякел, генерален директор на Националния музей на народната архитектура и бит на Украйна

Фестивалът в Киев се проведе в парк на националното наследство.