Свят

Русия е атакувала няколко украински области с дронове и ракети

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия е атакувала с ракети южния украински град Одеса, като е поразила гражданска инфраструктура и е ранила най-малко трима души. Това съобщи областният управител Олег Кипер. Нанесени са щети на складова база, в която са работили около 50 души. Военновъздушните сили заявиха, че са свалили една от двете изстреляни от Русия крилати ракети Искандер. В град Липци най-малко двама души са били убити от руска мина. Инцидентът е станал след като техния автомобил се е натъкнал на противотанкова мина. Същевременно руската армия продължава с атаките си в Донецка и Харковска област, като за целта те използват и ракети, и дронове. Съобщава се, че при последните нападения в Донецка област са били ранени най-малко трима души. От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова за още доставки на средства за въздушна отбрана.

Руската бойна авиация трябва да бъде унищожена навсякъде, където се намира, като се използват всички ефективни средства. Нанасянето на удари по руски летища също е напълно оправдано. Трябва да вземем съвместно решение за сигурността с нашите партньори. Следващите седмици трябва да бъдат толкова продуктивни за Украйна, колкото и последните. 

Володимир Зеленски - Президент на Украйна

По-рано стана ясно, че един човек е загинал, а други трима са били ранени в руската Белгородска област при украинска атака с дронове. Това съобщи областният управител Вячеслав Гладков. Той допълни, че през нощта противовъздушната отбрана е свалила 33 украински дрона. Междувременно Кремъл директно обвини Съединените щати за украинското нападение срещу незаконно анексирания полуостров Крим с доставените от Вашингтон ракети АТАКМС. Припомняме, че при атаката загинаха най-малко четирима души и бяха ранени още 151 граждани. Москва допълни, че ще има последствия.