Свят

За първи път Швеция се присъедини към учения на НАТО

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

За първи път, откакто е член на НАТО, Швеция е домакин на съюзнически войски за годишното учение BALTOPS. Американски и полски войски тренираха заедно с шведски войски на остров Готланд.

Имахме партньори още в миналото, които идваха да се упражняват. Имали сме чуждестранни войски тук, но за първи път като член на НАТО, в този случай за BALTOPS 2024.

Полковник Дан Расмусен, командир на шведския полк "Готланд"

Учението BALTOPS позволява на съюзниците от НАТО да практикуват "колективно възпиране и отбрана по море". Районът на Балтийско море около шведския остров Готланд е от решаващо значение за защитата му заради търговските и енергийните пътища. Учението, насочено предимно към морския транспорт, се провежда всяка година. В BALTOPS участваха повече от 20 съюзници от НАТО, включително 50 кораба и десетки самолети. BALTOPS позволява на съюзниците да практикуват колективно възпиране и отбрана в морето. Учението се ръководи от Военноморските сили на Съединените Щати в Европа и Африка и Шести флот на САЩ. Командването и контролът се осъществяват от Военноморските сили за нанасяне на удари и поддръжка на НАТО.