Свят

Рекорден ръст: 23 държави от НАТО ще харчат 2% от БВП за отбрана през 2024 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Рекорден брой държави членки на НАТО - над 20 - ще постигнат целта на Алианса да отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана през 2024 г. Това заяви във Вашингтон генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той разговаря с американския президент Джо Байдън и от изявленията на двамата пролича ролята на организацията за гарантиране на сигурността на всички съюзници в момент, в който Русия води своята агресивна война срещу Украйна.

 

На срещата на върха във Вашингтон следващия месец ще отбележим 75 години на най-успешния съюз в историята, но и ще вземем важни решения за бъдещето, не на последно място за инвестициите в нашата сигурност и отбрана. Новите данни показват, че съюзниците от Европа и Канада увеличават тази година разходите за отбрана с 18%. Това е най-голямото увеличение от десетилетия. 23 държави-членки ще похарчат 2% от БВП или повече за отбрана тази година. Това е над два пъти повече отпреди 4 години и показва, че европейските съюзници и Канада се активизират и поемат своя дял от общата отговорност за защитата на всички съюзници.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Страните от НАТО се съгласиха миналата година да изразходват поне 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана. Ръстът на разходите отразява притесненията от развитието на войната в Украйна. Прогнозната цифра е почти четирикратно увеличение от 2021 г.

Посещението на Столтенберг полага основите за ключовата среща на върха на НАТО във Вашингтон на 11-12 юли. Той изрази очакване съюзниците да се разберат за засилване на военната помощ за Украйна, докато тя е подложена на неспирни и безмилостни въздушни и наземни атаки от Русия.

Освен това трябва да се даде отговор на искането на Украйна да стане член на НАТО. Мнозина лидери засега отказват да обсъждат този въпрос, докато войната продължава.