Свят

Граждани искат да спрат разширяването на австралийския град Ипсуич, за да опазят коалите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Оазис на дивата природа заобикаля едно силнозастроено градско пространство. На площ от стотици хектари в град Ипсуич, югозападно от Бризбейн, в гората Woogaroo живеят около 200 коали. Голяма част от това ценно местообитание обаче може да изчезне заради ново предложение за разширяване. Строителният предприемач Stockland възнамерява да унищожи местната флора, за да построи 1800 къщи, спортен парк и детски център. Градският съвет е одобрил проекта през март, но повече от 200 жители на града от тогава насам са се противопоставили на плана.

Хората в Брукуотър ще се събудят една сутрин и половината природа, която обичаме вече ще е изчезнала. Това е просто пълен вандализъм.

Кийт Маккош, жител

Изчислено е, че населението на Ипсуич ще се удвои през следващите 20 години, а заедно с това и нуждата от повече жилища.

Имаме много случаи на бездомни хора. Така че и трите нива на управление трябва да балансират между тези фактори, за да сме сигурни, че ще постигнем чудесен резултат за общността.

Тереза Хардинг, кмет на градския съвет на Ипсуич

Инвеститорът сега чака одобрението на федералното правителство и твърди, че екологичните му подобрения ще са от полза за всички. Но природозащитниците не са съгласни с това.

Абсолютно сме загрижени, че в бързината за изграждане на жилища не защитаваме тези важни останали гори в югоизточен Куинсланд. Също така знаем, че можем да построим необходимите къщи и да не унищожим тези местообитания.

Дейвид Копман, Съвет за опазване на околната среда на Куинсланд

Разгневени от решението гражданите са написали писмо до риалити звездата сър Дейвид Атънбъро, в което го канят да посети гората при следващата си обиколка в Австралия.