Общество

Евелин Банев-Брендо се предаде на полицията, МВР изяснява как се е прибрал у нас (Обновена)

От Euronews България Euronews България

МВР анализират причините, поради които Евелин Банев - Брендо се е прадал точно в този момент. Това заяви гл. комисар Атанас Илков, директор на ГД „Национална полиция“, предаде БГНЕС.

Гл. Комисар Илков припомни, че тази сутрин в 7.30 часа 59-годишният Евелин Банев - Брендо, осъден на лишаване от свобода за 6 години, се е явил на входа на Централен софийски затвор, придружен от адвокат.

Пред полицейските служители той е представил документ за самоличност с изтекла валидност. Предприети са действия по установяване на здравословното му състояние, след което той ще бъде въдворен в затвора, уточни гл. комисар Атанас Илков.

Той допълни, че предстои да бъде извършен анализ за установяване на начините, по които мъжът е влязъл в страната ни, както и за причините да се предаде в този момент.

Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно на полицията тази сутрин около 7:30 часа. 

Според официалните данни, Банев се укриваше след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда спрямо него. В тази връзка през 2018 г. той е обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест.

Обявен е с Червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция за Република България в случай, че се открие на територията на която и да е държава - членка на МОКП Интерпол.

Междувременно осъденият е бил установен в Република Украйна. Той е бил задържан там от 08.09.2021г. до 21.09.2021г., когато е бил освободен с решение на съда с оглед придобито от него междувременно украинско гражданство. След това местонахождението му бе неизвестно.

Кой е Евелин Банев-Брендо?

През 2007 година Евелин Банев-Брендо е обявен за общодържавно издирване, заедно със съпругата си Десислава и още двама свои съучастници по обвинение за пране на над 2 млн. евро.

През 2009 година обвинителният акт срещу сочения за бивш съдружник на Иван Тодоров-Доктора Евелин Банев-Брендо е внесен в Софийския градски съд. Той е подсъдим по две обвинения - за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, и за участие в организирана престъпна група

На 15 март 2011 година срещу Брендо е организиран атентат. Опитват се да го убият, но го уцелват само в ръката. Евелин Банев не е тежко ранен и дори не подава сигнал в полицията.

Банев бе обявен за издирване през 2018 г. след като получи 6 години затвор за пране на пари.

В началото на септември 2021 г. той бе задържан в Украйна. Адвокатите му поискаха от българския съд той да излежава присъдите си в България. Две седмици по-късно Брендо бе освободен с решение на украинския съд с мотива, че е придобил украинско гражданство. До този момент местонахождението му не бе известно.

В края на юли 2023 година е екстрадиран в Италия по европейска заповед за арест, издадена по операция "Кокаинови крале".

Само преди 20 дни Брендо беше осъден на 7 години и 6 месеца затвор по делото за пране на пари и участието му в организарана престъпна група.

Заради трафика на кокаин той е издирван и от правосъдието на Румъния. От юли досега съдебните власти на България и Италия непрекъснатпо си предават Брендо, за да може делото в България да не спира, като в същото време безпроблемно да върви и кокаиновото разследване в Италия.