Общество

Сблъсък на паради в столицата: „София Прайд“ и „Шествие на семейството“ – има ли място и за двете?

От Euronews България Euronews България

В столицата днес са организирани две големи мероприятия – „София Прайд“ в защита на правата на ЛГБТ+ общността и „Шествие на семейството“ в подкрепа на традиционното християнско семейство.


„Шествие на семейството“

Първо започна шествието на семейството, което е част от инициативата "Месец на семейството". Според организаторите целта на мероприятието е да "принуди" държавата да започне конкретна политика по въпроса с демографския колапс в страната. 

В инициативата се включват родителски организации, обществени клубове и граждани, които застават в защита на правата и суверенитета на индивида и традиционното семейство.

Тази инициатива ежегодно се опитва да адресира катастрофалната демографска криза у нас, каза пред медиите Кристиян Шкварек - председател на фондация “Консервативно общество” и съорганизатор на събитието, предаде БТА.

Той обясни, че шествието днес се провежда на Задушница, защото организаторите на "София прайд" също са избрали този ден. Нашето събитие винаги се провежда и като цивилизована алтернатива на прайда, каза Шкварек. Той допълни, че са се допитали до Светия Синод с питане дали шествието може да е днес, откъдето са получили разрешение и благословия.

Шествието ще премине от площад "Александър Невски" покрай парламента, Софийския университет, по бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий" и ще стигне до НДК.

Организаторите съобщиха, че събитието е деполитизирано.

Миналата година също беше организирано "Шествие на семейството" с настояване държавата да приеме решаването на демографския проблем в страната като основна своя политика и цел.

Преди дни друг поход в подкрепа на традиционното семейство премина по централните улици в София. Инициативата беше организирана също в Пловдив и във Варна.


„София прайд“

"София прайд" 2024 започна в 14:00 часа на площад "Княз Александър I" в София. За 16:00 часа е обявено началото на концерта, а шествието в защита на човешките права, което се провежда за 17-та поредна година, ще тръгне от площада след 19:00 часа.

Сцената на "София прайд" 2024 ще посрещне едни от най-популярни артисти в България.

Тази година кампанията на "София Прайд" “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност в контекста на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които подкрепят правата им. Фокусът на събитието е разговорът за темите и ценностите, които ни обединяват като български граждани.

Една от тези ценности е любовта към родината, личният пример и личният принос, отбелязват организаторите. Осем успели в своята сфера професионалисти застават с лицата и имената си на билборди в София като част от кампанията. Историите им ще бъдат разказни дигитално в профилите във Фейсбук и Инстаграм на "София Прайд" в следващите дни.

"София прайд" се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието през 2024 е подкрепено от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия.

Вчера Българската православна църква - Българска патриаршия публикува на сайта си изявление по повод "София прайд. В изявлението се отбелязва, че на 22 юни, когато православните християни отправят молитвен зов за своите починали близки и се молят за упокоението на душите им, за поредна година в София – градът на Божията премъдрост, ще се проведе т.нар. София прайд. В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична демонстрация на греха и приемането му като начин на живот, пише в изявлението.

Също вчера общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" призоваха кмета на София Васил Терзиев да не позволява провеждането на шествието "София прайд" навръх Черешова задушница, съобщиха от пресцентъра на групата.


А в студиото на „Добро утро, Европа“ своите позиции относно провеждането на „София Прайд“ изказаха председателят на Националния младежки комитет на ВМРО Христо Иванов и съпредседателят на УС на Български хелзинкски комитет Радослав Стоянов.

Според Иванов целта на „София Прайд“ е да провокира.

„Целта на „София Прайд“, както всяка година, е да провокира хората и го прави точно по този начин – като го организира на Черешова задушница. От друга страна, „София Прайд“ сам по себе си цели промяна на устоите на нашата държава, включително с промени в Конституцията – върховния закон на страната, а именно въвеждането на еднополовите бракове“, коментира той.

По неговите думи „Месец на семейството“ цели да бъде в защита и в съхранение на традиционното семейство, в отправяне и апел към управляващите, към политиците за най-големия проблем в държавата – демографския.

Според Стоянов отношенията в семейството на еднополовите двойки трябва да бъдат правно уредени.

„По никакъв начин не искаме да пречим на традиционното семейство. Никой не е спрял някого да има деца, ако желае. Искаме да включим семейства, които в момента са изключени от правната уредба на Република България. И впрочем България има задължение да направи това, тъй като е осъдена в Европейския съд по правата на човека“, каза той.

 

Цялата дискусия вижте във видеото: