Общество

София Прайд 2023 (Обобщение)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Лошото време не попречи на хиляди хора да се събрат по улиците на столицата снощи, за да отбележат София Прайд - най-голямото шествие за равни права на хората с различна сексуална ориентация. За 16-а година поредна година прайдът се проведе пред Паметника на съветската армия с концерт, танци и много цветове. 

За Денис и приятелите му - най-важното е хората да се подкрепят, независимо кого обичат или как изглеждат. 

В крайна сметка сме една цивилизована държава и всеки има право да бъде себе си и да защитава това, в което вярва, смята Денис. 

Ежегодните паради са и форма на протест, за да бъдат признати основни граждански права на гей обществото.

„Според мен е важно, защото не е общо прието хората да са гейове или с различна сексуална ориентация, това да харесват същия пол. Съответно някак си сме дошли по-скоро като форма на протест, защото повечето хора, които познаваме не приемат други сексуалности.“

 

Радвам се, че това събитие толкова добре се развива и с всяка следваща година има повече и повече хора. Дори в момента ни капе и ни вали и пак има хора и опашки. Вълнуващо е, просто топли сърцето. 

Хикен Щикен - Диди, инфлуенсър

Сред присъстващите имаше и народни представители.

„Аз искам в България всеки да се чувства комфортно, за да може да разкрива потенциала, да гони мечтите си, защото това е в интерес на цялата държава“, каза Владислав Панев, ПП-ДБ.

За настроението се погрижиха десетки изпълнители от България и чужбина.

 

Говорим си за равни граждански права, нещо, което би трябвало всички ние да имаме. И много е приятно да знаеш, че си сред съмишленици, сред хора, които обичат безрезервно, не изпитват омраза и не се страхуват да обичат. 

певица

Това наистина е най-любимия ми ден от всичките. Ако хората можеха да са толкова safe през цялото време би било прекрасно. В момента сме заобиколени от полицаи, които ни пазят, но много от хората тук всеки ден трябва да се пазят. Всекидневно живеят в страх и това не е ок.

Мила Роберт, певица

Шествието по улиците на София започна точно в 19:30. Центъра на София беше залят с всичките цветове на дъгата. За много хора това беше единственият ден в годината, когато могат свободно да бъдат себе си на улицата - без да се притесняват за своята безопасност или да бъдат съдени.