Свят

Китай провежда проверка на вноса на свинско месо от ЕС

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Европейските прасета се оказаха в центъра на търговска война. Свинското месо е изключително важен пазар за много страни от Европейския съюз. Когато Китай обаче започна проверка на вноса на продукта от блока, предизвика безпокойство у фермерите, които печелят значителна част от доходите си от износ за Пекин.

Китайският пазар цени части като уши, крака и, да речем, цялата глава. Това са части, които те очевидно харесват и тяхната местна гастрономия ги оценява много високо. В същото време ние нямаме тези потребителски навици и предпочитаме да ги оставим на тях.

Себастиан Хомо, земеделски производител

Ответните мерки по отношение на свинското месо не са изненада за експертите по международна търговия. Миналата седмица Европейският съюз наложи допълнителни мита в размер до 38 % върху вноса на китайски електромобили от следващия месец след собствена проверка. Германският вицеканцлер Роберт Хабек пътува до азиатската страна в момента на ескалация на напрежението.

Китай е изключително важна страна за Германия, за Европа във всяко отношение. Тези отношения със сигурност са станали много по-сложни от колкото в миналото. Заслужава да се споменат споровете в областта на икономическата политика, особено с тарифите за електронните автомобили. За пореден път се свеждат до един пример. Това със сигурност ще окаже голямо влияние върху пътуването.

Роберт Хабек, вицеканцлер на Германия:

През миналата година Китай внесе от ЕС свинско месо на стойност милиарди. Но при това търговско премеждие може да се окаже, че европейският селскостопански сектор е в сериозна опасност.