Цвят

Запознайте се с най-известните инфлуенсъри политици в новия Европейски парламент

От Euronews България Euronews България
Evrodeputati Influensuri (2) Колаж: Euronews. Copyright ASSOCIATED PRESS and Twitter (X)

Въпреки че точният състав на новия Европейски парламент все още не е ясен, тъй като политическите партии трябва да потвърдят списъците си, Euronews прави профил на четирима прясно избрани евродепутати – французин, испанец, чех и кипърец, които преди да станат политици, са били влиятелни личности в социалните медии. Всички звезди на социалните медии, които ще влязат в Европейския парламент, са от различни политически идеологии, мотивация, криеща се зад кандидатурата, и произход.

Фидиас Панайоту

Fidaspanayiotou Каналът в YouTube на Фидияс

По-познат с YouTube псевдонима си "Фидиас", 24-годишният кипърец Панайоту открито признава, че не знае нищо за политиката и Европейския съюз, както и че никога не е гласувал. Въпреки това той е избран на трето място в Кипър като независим кандидат с изненадващите 19,4% от преброените гласове.

 

Сред най-гледаните му видеоклипове са "Прегърнах 100-те най-големи знаменитости в света" (14 милиона гледания), "Прекарах 10 дни на летище безплатно" (5 милиона гледания) и "Прекарах 10 дни с очила за виртуална реалност" (5,7 милиона гледания). Неговите 382 клипа в YouTube са му събрали 2,62 милиона абонати.

Въпреки това почитателите на ютубъра не му спестяват и критики. Видеоклип от октомври 2023 г., озаглавен "Пътувах из Япония безплатно", възмути аудиторията му, която оцени поведението му като неуважително. Във видеото той проси от местните жители, избягва контрольори, промъква се в петзвезден хотел, без да плати, и накрая, може би заслужено, се озовава в японския полицейски участък. След хейта, който получи, кипърецът публикува извинението си в профила си в мрежата.

Няколко месеца след скандала, през 2024 г., той обяви кандидатурата си за Европейския парламент във видеоклип чрез втория си канал в YouTube, който е на гръцки - неговия роден език. В нея заяви, че не се стреми към евродепутатската банка толкова, колкото да мотивира младите хора да се включат в политиката.

Все още не е ясно дали той ще се присъедини към политическа партия в Европейския парламент или ще остане независим.

 

Още за Фидиас може да прочетете тук:

Филип Турек

Filipturek Инстаграм профилът на Филип Турек

Турек е комлексна личност. Чешкият евродепутат е едновременно автомобилен ентусиаст, предприемач, автор и инфлуенсър, но е свързван и с нацистки символи и артефакти.

Преживял "хиляди животи", както се казва в рекламата на автобиографията му, Турек започва като студент по графичен дизайн, по-късно учи право в Прага, а след това преследва страстта си към моторните спортове, като от 2015 до 2018 г. става професионален състезател. Той колекционира луксозни автомобили и огнестрелни оръжия.

 

През 2022 г. Турек навлиза в политиката, ставайки политически коментатор за медията VOX TV. Либертарианските му възгледи, яростната опозиция на ЕС и зелените му политики, съчетани с провокативните му сексистки коментари по адрес на Урсула фон дер Лайен и други жени политици, бързо привличат вниманието на публиката.

По време на предизборната му кампания отново се появиха снимки и интервюта, в които се загатва за неонацистки връзки. Освен, че е забелязан да прави нацистки поздрав докато се вози в автомобил, има информация, че е видян да носи каска със символа на гръцката неонацистка групировка "Златна зора". През 2016 г. чехът се е описал като колекционер на нацистки артефакти. Към днешна дата Турек отрича всякакви връзки с неонацистки движения и обяснява жестовете си с "глупавия си черен хумор".

 

В своя публикация в X Турек репоства туит на своя приятелка от еврейски произход, в който тя го защитава и оправдава за притежаваните от него нацистки артефакти.

Към публикацията Турек пише лаконично: "Да, моят мрачен и идиотски хумор си остава хумор, в противен случай нямаше трима от най-добрите ми приятели да са еврейски семейства."

Въпреки противоречивия си образ и критиката, Турек съумя да се представи добре на изборите. Неговата партия "Присаха и мотористи" получи 10,3% и си осигури две места в Европейския парламент, изпреварвайки управляващите в Чехия партии STAN и Piráti, които получиха съответно 8,7% и 6,2% от гласовете.

В интервю за чешката медия Seznam Zprávy относно плановете си в Брюксел Турек каза, че присъединяването към групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) би било логичният избор, макар да отбеляза, че преговорите продължават и все още нищо не е потвърдено. Изглежда, че той ще спази обещанието си да пристигне на първата пленарна сесия на Европейския парламент с "много мощна и бърза кола с огромен въглероден отпечатък".

 

Алвисе Перес

Alviseperez Каналът на Алвисе Перес в Телеграм

Изненадващо, 34-годишният испанец Алвисе Перес беше избран заедно с двама свои съпартийци с 4,58% от гласовете. До момента, освен че е популярен в социалните медии сред любителите на теориите на конспирацията, той остава до голяма степен безизвестен за широката испанска общественост. Въпреки противоречивата си репутация, кариерата му започва сравнително стандартно.

Младият мъж, чието истинско име е Луис Перес Фернандес, учи политически науки в Испания, след което прекъсва и се записва в университета в Лийдс, Англия. Там той се включва в младежкото крило на либералдемократите, преди да изостави следването си през декември 2018 г., за да се премести във Валенсия и да стане началник на щаба на Тони Канто – депутат в регионалния парламент на Валенсия от Ciudadanos (с дясноцентристки/либерален профил). По-малко от година по-късно всичко се променя, когато той прави ислямофобски и сексистки намеци в постове в Twitter (X). След тези скандали през ноември 2019 г. бе отстранен и мястото му в испанския парламент бе заето от друг.

Тогава се мести в Мадрид и се превъплъщава в ролята на "политически инфлуенсър". Става известен с критиките си към политическия естаблишмънт и придобива известност по време на пандемията от COVID-19 заради изявените си анти-ваксърски и анти-локдаун възгледи. Тази противоречива позиция води до временно спиране на акаунта му в Twitter заради разпространение на дезинформация. Той обаче отрича да е лъгал или да е бил квалифициран като "теоретик на конспирацията".

Alviseprez Telegram Съобщение от Перес към членовете на информационния му канал в Телеграм, в което се обявява за единствения, осмелил се да критикува анти-ковид мерките на правителството: „Според медиите „никой никога не е бил принуждаван да се ваксинира“, а според Педро Санчес „никога не е имало изолация“. А тук се отнасят с Алвисе Перес като към луд, защото казва това, което всички знаят. Сюрреалистично е, че той е единственият с власт, който заклеймява всичко това, а те го наричат конспирация“.

Друг ключов момент в кариерата на испанеца е интервюто му с Луис Рубиалес, президент на Испанската футболна федерация, който се прочу с това, че целуна по футболистка от националния отбор без нейно съгласие. Перес използва интервюто, за да атакува феминизма, което в крайна сметка води до окончателното изтриване на профила му в Twitter. През октомври 2023 г. той отново привлича общественото внимание, като подстрекава към насилствени протести срещу правителството на Санчес и предложения от него закон за амнистия на каталунските сепаратисти.

В началото на 2024 г. политическата кариера на Перес претърпява обрат, когато основава "Se Acabó la Fiesta" ("Партито свърши") - дясна, антисистемна организация, и обявява кандидатурата си за европейските избори през 2024 г. Твърди, че се кандидатира единствено, за да получи депутатски имунитет, в опит да се защити от различни висящи съдебни искове срещу него за клевета и разпространение на невярна информация.

Андреу Касеро-Риполес, професор по журналистика и политическа комуникация в Университета Жауме I, заяви пред Euronews, че Перес е кандидат без ясни предизборни ангажименти. "Програмата му е насочена предимно към борба с корупцията, оспорване на традиционните партии и насърчаване на крайнодясна платформа, свързана с ултракатолически, антиабортни и антиимиграционни позиции", каза Касеро-Риполлес пред Euronews. Перес се позиционира като защитник на народа, противопоставяйки се на политическите и медийните елити, които той пренебрежително нарича "медийни информационни к*рви".

Подобно на най-новия феномен на българската политическа сцена – „Величие“, кампанията на Перес, частично финансирана всеки месец от неговите 655 абонати в платформата Patreon, се провеждаше почти изцяло в социалните медии, където той споделяше съдържание със своите 538 000 последователи в Telegram и 950 000 последователи в Instagram. Неговите послания често повтаряха тези на популистки лидери като либертарианския президент на Аржентина Хавиер Милей и държавния глава на Ел Салвадор Наиб Букеле. Именно политиката на салвадорския президент вдъхновява Перес в идеите му за строги мерки за сигурност, които според критиците подкопават върховенството на закона.

На 9 юни Перес си осигури подкрепата на 796 560 испанци. Изненадващо обаче той обяви в Telegram, че няма да пътува до Брюксел. "Испанците не се представят, като изоставят страната си", заяви той. Все още не е ясно как той възнамерява да изпълнява задълженията си на евродепутат от Испания.

 

Жордан Бардела

Разбира се, би било недопустимо Жордан Бардела (лидерът на „Национален сбор“ във Франция) да бъде принизен до статута на инфлуенсър. Но знаехте ли, че преди да се присъедини към партията на крайнодесните, той се е опитал да стане ютубър?

Това е разкрито в разследване на френския всекидневник Le Monde, публикувано на 2 юни 2024 г. От 2012 г. Жордан Бардела публикува видеоклипове в YouTube, в които споделя най-добрите си изстрели във видеоиграта Call of Duty на своите 3000 абонати под псевдонима MrJordan9320 - номер, който препраща към пощенския код на град Сен Дени, в предградията на Париж.

След това разкритие интернет потребителите успяха да изровят от дълбините на интернет тези видеоклипове, които междувременно са били изтрити. В своя канал, както и във втори канал, наречен ActuCritiqueHD (HD Critical news, на английски език), той говори предимно за видеоигри, но също така критикува други създатели на съдържание.

Ето едно от вече изтритите видеа на младия евродепутат:

Le Monde твърди също, че той е бил много активен под същия псевдоним в един от форумите на сайта JeuxVideo.com - много популярна платформа за обмен на информация за геймърската общност. Съобщава се, че е публикувал над 1000 съобщения чрез акаунта си. Още по-изненадващо е, че интернет потребителите открили участието му в конкурс за озвучаване през 2012 г.

 

Социалните медии: Възможност за привличане на младите към политиката или разрушител на демокрацията?

"Партиите трябва да го приемат като предупреждение, че трябва да се модернизират и да се вслушват в желанията на хората" - каза кипърският ютубър Фидиас пред държавната телевизия CyBC, когато беше избран, за ролята на социалните медии.

"Традиционните политически актьори омаловажават значението на успеха на испанеца Алберт Перес и твърдят, че това е аномалия", смята професор Касеро-Риполес, според когото политическият естаблишмънт подценява ролята на новите политически инфлуенсъри. Той е на мнение, че влиянието им само ще се разпространява, тъй като такива външни лица придобиват влияние най-вече сред хората до 40-годишна възраст.

Касеро-Риполес разяснява как различните платформи на социалните медии обслужват различни аудитории и възрастови групи. По-възрастните потребители например са по-склонни да използват Facebook, докато по-младите предпочитат TikTok. Facebook, Instagram или X (Twitter) обикновено създават повърхностни връзки между потребителите, защото са отворени за много хора – те идват в тези платформи бързо и си отиват много лесно. От друга страна, приложенията за изпращане на съобщения като WhatsApp или Telegram генерират по-дълготрайни връзки, защото са затворени канали и това дава възможност на хората да имат по-личен контакт помежду си. Експертът отбеляза, че политическите инфлуенсъри са особено умели в ефективното комбиниране на всички тези платформи.

Изследванията на професора показват, че политическите инфлуенсъри се отличават с отлични способности за мобилизиране на обществения гняв и политическите недоволства на интернет потребителите, които са критични към установената система, партиите и правителството. Те превръщат тези чувства в последователни и привлекателни послания, предадени на познатия език на социалните медии, който те владеят много добре. Тази способност ги отличава от традиционните политици.