Политика

Фалстарт на новия парламент: Депутатите отложиха избора на председател за утре (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Новият български парламент официално започна работа – с фалстарт, както предишния. Единствената точка в дневния ред на новите 240 депутати бе да си изберат председател и заместник-председатели. Това обаче се оказа непосилна задача за тях, поради което заседанието бе отложено за четвъртък. Депутатите се събират отново в пленарната зала утре от 10:00 часа.

Парламентарният ден започна с полагане на клетва от народните представители в 50-ото Народно събрание. В пленарната зала прозвуча химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Заседанието бе ръководено от най-възрастния сред народните представители – Силви Кирилов от ИТН.

Впоследствие се оказа, че Николай Марков от партия „Величие“ не е положил клетва, поради което се наложи да напусне пленарната зала.

„Излязох, защото не към положил клетва. Сега ще видя какво ще направя“, каза Марков пред журналисти, цитиран от БГНЕС. Квесторите в парламента уточниха, че в следващото заседание като извънредна точка в дневния ред може бъде вкарано и полагането на клетва от Марков, за да може той да изпълнява функцията си на народен представител.

 

Петков призова Борисов да не прехвърля отговорността за управлението на други

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии, каза на брифинг в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Той е първа политическа сила в момента. Заявяваше през цялата кампания, че ще бъде водеща, стабилна партия за управлението на България. Сега трябва да демонстрира, че зад тези думи е имало някакъв смисъл“, добави Петков. „Следващия път, когато събори поредното правителство и не си спази уговорката, да има предвид, че съставянето на правителство е много по-трудно, отколкото неговото разрушаване“, каза още той.

Петков увери, че ще бъдат „предвидими пред своите избиратели“:

„Продължаваме промяната – Демократична България“ ще бъде ясна проевропейска опозиция, където ще се борим за всичко, което е пътят на България към Европа и срещу всичко, което е корупционно. Всяка кражба, която видим ще осветяваме и няма да разрешим България да се върне в старите времена, които си спомняме в недалечното минало“, каза съпредседателят на ПП. 

А Асен Василев представи накратко законодателната програма, която ПП-ДБ искат да бъде приета от 50-ото НС дори и да не се сформира кабинет. Става дума за четири закона:

  • Законът за съдебната власт. Законът е минал е обществено обсъждане, подготвен е от кабинета на акад. Денков, мина съгласуване и с Еврокомисията. Той гарантира честни и прозрачни конкурси в съдебната власт, обясни Василев.
  • Вторият закон засяга около 1 милион българи. Става дума за Закона за личния фалит. „България е единствената държава в ЕС, която няма закон за личния фалит. Той беше заложен още през 2022 в Плана за възстановяване и устойчивост и е в интерес на 1 млн. българи“, каза Василев.
  • Третият закон се нуждае от поправка и засяга хората, които подават сигналите за корупция. Този закон беше върнат от Еврокомисията, защото нарушаваше европейската директива, каза Василев.
  • Четвъртият закон касае правилата за избор на новата Антикорупционна комисия - от коалицията ще депозират текстове, подадени към Европейската комисия.

 

Лидерът на „Величие“ настоява за среща с Борисов

„Ние не играем. Това не е игра. Вие можете ли да взимате решения без да знаете за какво. Аз исках да чуя от г-н Борисов, да задам въпроси. Той е политически лидер и той носи отговорност, не контактната му група.“

Това заяви пред журналисти Николай Марков след прекратяването на днешното заседание.

Той отново припомни, че от партията поискаха среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а не с преговорния екип, включващ Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. „Контактната група си е контактна група. Аз исках да чуя от г-н Борисов, да задам въпроси. Той е политически лидер и той носи отговорност, не контактната му група“, каза той.

На въпрос дали ще разговаря с лидера на „Величие“, Борисов отговори по-рано днес пред журналисти, че с Николай Марков ще се срещне преговорният екип на ГЕРБ.

„Вие виждате, че една политическа сила си вдигна цената, заради което се случи това, което се случи в залата. Ще видим какво ще стане тази вечер и утре сутринта по гласуването ще се види дали са се разбрали, дали е удовлетворена цената и съответно какво следва оттук нататък“, коментира още Марков.

Попитан „Има такъв народ“ ли визира, той не отговори.

„Ако не се разберат, съответно ще се случи онова, както винаги се е случвало – г-н Борисов ще се врътне, ще каже „никой не ме разбира“ и с това ще се приключи“, заключи Марков.

 

Радев: Ще бъде трудно, но е време за действия

Президентът Румен Радев коментира пред журналисти в Народното събрание, че началото на работата на новия парламент ще бъде трудно.

Държавният глава припомни призивите си за ефективни реформи във върховенството на правото, за справедливост, за устойчиво развитие на социално икономическите процеси, за ефективно образование, сигурност и суверенитет. „Всичко вече е изговорено, време е за действия“, заяви Радев.

 

Речено-сторено: Христо Иванов се отказа от депутатското си място

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов подаде заявление за напускане на 50-ото Народно събрание. Заявлението вече е депозирано в деловодството на парламента.

Ден след провеждането на парламентарните избори на 9 юни Христо Иванов заяви, че се отказва от председателския пост на „Да, България“ заради слабото представяне на партията в коалиция с „Продължаваме промяната“. Той също така обяви, че ще напусне и Народното събрание веднага след като положи клетва като народен представител.

 

„Летим към нови избори“: Борисов няма да отстъпва за избора на Рая Назарян

След неуспешния избор на председател на новия парламент и обявяването на 30-минутна почивка, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова депутатите да бъдат отговорни и да спазят принципа най-голямата партия да получи поста председател на Народното събрание. И предупреди, че летим към следващите избори.

Пред журналисти в парламента Борисов отговори отрицателно на въпрос готови ли са да направят крачка назад за Рая Назарян – предложението им за председател на Народното събрание. Той добави, че традицията е най-голямата партия да получава председател на парламента и след това тръгват някакви процеси, предаде БТА. „Важен е принципът, иначе за какво се явяваме на избори“, коментира той.

Има смисъл управлението само от първите три партии, от другите с радост – и министри да дадат, и подкрепа да дадат, ето това е широка споделена отговорност, добре дошли са“, коментира още лидерът на ГЕРБ. „Само с ДПС не можем да правим коалиция“, посочи той. По думите му коалиция е възможна само в „широк формат“ и отбеляза, че правителство на споделената отговорност с повече партии има как да се направи.

Бойко Борисов коментира и изказванията на парламентарните групи от трибуните при старта на новия парламент – „нито един не си е извел поуки от това, което е станало“. Той посочи, че е било лесно да бъде избран Денков за премиер, защото тогава е имало „един отговорен ГЕРБ като първа политическа сила, която се съгласи във втория мандат да направи правителство, а сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърли държавата в хаос“.

Призив към депутатите да изберат Рая Назарян за свой председател отправи и лидерът на ДПС Делян Пеевски.

„Надявам се да им дойде акълът на народните представители. Смятам, че Рая Назарян трябва да е подкрепена, най-правилно е първата сила да получи шеф на парламента. Нека се смирят колегите. Спасители на България не ни трябват, стигнахме до тези 30% активност от тези спасители“, каза той.

 

Дежавю: Депутатите не се разбраха кой да им бъде председател

Първият опит на депутатите да изпълнят основната си задача, поради която са се събрали в парламента – да си изберат председател и заместник-председатели, се оказа неуспешен след проведени два тура гласуване.

Първоначално номинации получиха четирима кандидати – Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от „Възраждане“, Силви Кирилов от ИТН и проф. Юлияна Матеева от „Величие“.

Силви Кирилов и Юлияна Матеева отпаднаха след първото гласуване. Последва балотаж между номинацията на ГЕРБ-СДС и на "Възраждане".

Адвокатът от партията на Костадин Костадинов не получи нужната подкрепа. За него гласуваха 41 депутати, против бяха 112, въздържали се – 85.

За Назарян от ГЕРБ-СДС на втори тур гласуваха 114 депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС, а 70 бяха против. При последвалото прегласуване 115 гласуваха „за“, 69 – „против“, 53 се въздържаха.

Председателстващият заседанието обяви 30-минутна почивка. Първото заседание на НС не приключва докато не бъде избран председател.

Вчера на брифинг в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че от гласуването на кандидатурата на Рая Назарян за шеф на парламента зависи съдбата на преговорите за съставяне на редовен кабинет.

 

Още от същото? Старите разделителни линии влязоха и в новия парламент

С първите си декларации 7-те парламентарни формации призоваха за повече разум, но същевременно не дадоха сигнали, че ще отстъпят от разделителните линии, които очертаха по време на предизборната кампания.

От ГЕРБ-СДС виждат два възможни варианта – „правителство на споделената отговорност“ с 4-годишен мандат или нови предсрочни избори.

„За нас има два възможни варианта - максимално широка политическа коалиция, кабинет на споделената политическа отговорност с четири годишен план, който да има одобрението на политическите партии в 50-то НС. Вторият вариант са предсрочни парламентарни избори“, заяви Тома Биков от парламентарната трибуна и подчерта, че ГЕРБ-СДС са готови да загърбят тясно партийния си интерес, но само ако видят, че имат истински партньори за това решение. „Призовавам всички партии в Народното събрание да поемат отговорност“, каза депутатът.

От ДПС съзряха дълбока пропаст между политиците и дневния ред на обществото. „Решаването на тази криза минава през стабилно мнозинство“, подчерта Йордан Цонев.

„Хората искат стабилност, решаване на техните проблеми. Това са проблемите на повишаване на доходите, на работните места, на сигурността на страната, на икономическия растеж. Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическата криза, в която е страната в последните 3 г. трябва да се състави стабилно мнозинство и да се излъчи стабилно правителство с хоризонт 4 г. Българите в голямата си част потвърждават евроатлантическия избор на България“, отбеляза още той.

ПП-ДБ критикуваха бившите си партньори в „некоалицията“.

„През последните 6 избора за три години само ПП-ДБ успяхме да съставим успешно редовно правителство и то два пъти. Никоя политическа сила не пое тази отговорност. Тези два кабинета бяха сваляни с усилията най вече на ГЕРБ, ДПС и ИТН, за може Борисов и Пеевски да скрият лъжата, че те са единствените, които могат да управляват. Сега те получиха възможност да съставят кабинет, където Пеевски и Борисов да имат решаващата дума“, каза бившият министър-председател Николай Денков.

Той подчерта, че ПП-ДБ ще бъдат проевропейска опозиция и ще следят за всяко съмнение за корупция.

А „Възраждане“ обеща да защитава българския национален интерес.

„Ние друг народ нямаше, друга родина нямаме! Ако трябва ще се бием, ако трябва ще умрем за него“, каза Костадинов и подчерта, че ниската избирателна активност е равносилна на вот на недоверие на българския народ към целия политически елит.

„70% от нашия народ реши да остане вкъщи на 9 юни и по този начин гласува вот на недовие на държавата. Народът удари звучен шамар на политическия елит, който дълго време трябва да кънти в празните им глави“, посочи лидерът на „Възраждане“.

От БСП заявиха, че не искат нови избори, но остават опозиция.

„За да излезем от кризата са нужни усилията на всички партии и осъзнаване, че партиите се откъсват все повече от хората, затова тръгнахме към реформи във вътрешната партия. В този парламент ключовите ни думи са отговорност, разум и диалог“, каза временно изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров.

От ИТН призоваха колегите си депутати за здрав разум.

„Здравият разум говори, че управление основано на сглобки не води до нищо добро и трябва да бъде свалено. Затова е време да върнем здравия разум в политиката и държавата“, каза Тошко Йорданов.

Новата партия „Величие“ не обяви дали ще е опозиция или на страната на управляващите.

„Днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници или герои зависи от нас“, каза Виктория Василева в декларация от парламентарната трибуна, в която прочете стихове на Дамян Дамянов.