Цвят

Археологическа находка: Откриха череши на 250 години в имението на Джордж Вашингтон

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Археолози откриха стъклени буркани, пълни с череши и други плодове, на възраст 250 години. Находката е направена като част от проект за реставрация на имението на Джордж Вашингтон, един от бащите на американската нация, във Вирджиния. В някои от бурканите има цели череши, които изглеждат досущ като съвременните плодове.

Учените ще опитат да засадят някои от костилките на черешите, за да видят дали ще дадат плод.

Остатъци от храна са откривани и в други части на света, някои от тях датиращи от столетия. Но намирането на все още пресен плод 250 години по-късно, е доста впечатляващо. Всички звезди трябва да се подредят по правилния начин, за да се случи.

Джейсън Бъроус, главен археолог на Маунт Върнън

Документи в имението показват, че Джордж и Марта Вашингтон са обичали череши. Запазена е рецепта на съпругата на Вашингтон за коктейл "Черешов сок". В един от бележниците си Вашингтон пише, че е взел със себе си кана с черешов сок по време на пътуване до Алегени, Пенсилвания, през 1784 г. Според археолозите обаче, плодовете датират отпреди 1775 г.

Общият брой на бурканите беше 35. Те бяха извадени от шест различни ями за складиране. От тях 6 бяха счупени. 29 от бурканите съдържаха запазено плодово съдържание. В 12 имаше череши. 16 съдържаха горски плодове, вероятно касис, но не сме потвърдили това, а в последния буркан имаше череши и горски плодове.

Джейсън Бъроус, главен археолог на Маунт Върнън

По всяка вероятност робите в Маунт Върнън са извършвали консервирането на плодовете. Знае се, че Вашингтон е обичал сладолед, а той може да е бил допълнително подслаждан с череши и други плодове. След 1775 г ямите, където са били заравяни бурканите с плодове, са били покрити с тухлен под.