Европа

Лидерите на ЕС не се разбраха за висшите ръководни постове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Лидерите на ЕС обсъдиха кандидатури за висшите постове в европейските институтиции, но не постигнаха окончателно споразумение.

Това бе потвърдено от настоящия председател на Европейския съвет Шарл Мишел след работната вечеря в Брюксел.

 

Беше добър разговор. Вървим в правилната посока, но на този етап няма споразумение. Политическите партии играят своята роля, това е естествено в такъв критичен момент. Те направиха предложения, от нас зависи да подготвим решенията, които трябва да вземем. Чувствам, че е наш колективен дълг да вземем решение до края на юни.

Шарл Мишел – председател на Европейския съвет 

Съгласно сложното разделение на правомощията в ЕС, Европейкият съвет ще може да номинира следващия председател на ЕК, който отговаря за всички важни политики – от климата до общия бюджет на блока.

Някои публични изявления на лидери дават основание да се смята, че германката Урсула фон дер Лайен ще бъде одобрена за втори мандат начело на Комисията. Това може да се случи до края на юни.

Останалите три висши позиции са председател на Съвета, върховен представител на Съюза за външната политика и сигурността, понастоящем това е испанецът Жозеп Борел, и председател на ЕП, където малтийката Роберта Мецола също търси подкрепа за втори мандат.

За поста на Шарл Мишел се спряга бившия португалския премиер Антониу Коща, докато за този на Борел – Кая Калас, премиер на Естония.

Кой ще заеме ръководните постове в ЕС вероятно ще стане ясно на следващото редовно заседание на Европейския съвет след една седмица.