Европа

След мирната конференция в Швейцария: Украинците таят надежда за освобождаването на всички военнопленници

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Роднини на пленени украински войници изразиха надежда срещата на върха за мир, която се проведе през уикенда в Швейцария, да насърчи още повече международната подкрепа за родината им. Както и да помогне за бъдещи размени на военнопленници. В Киев се проведе митинг на близки и членове на семействата на пленени военнослужещи.

 

Много е важно да напомним на международната общност за нашите военнопленници, защото смятам, че те имат влияние и могат да ни помогнат да си върнем нашите герои.

Наталия Нескромна – жителка на Киев 

Близо 80 държави призоваха в обща декларация от срещата в Бюргенщок, Швейцария, „териториалната цялост“ на Украйна да бъде основа за всяко мирно споразумение за прекратяване на двугодишната война с Русия, въпреки че някои ключови развиващи се страни не се присъединиха към документа – и пътят за дипломатически напредък остава неясен.

Трябва да се възползваме от всяка възможност да окажем натиск върху Русия за връщането на нашите военнопленници, особено в моменти, когато се срещат световни лидери.

Владислав – архитект 

Размяната на военнопленници между Русия и Украйна се случва рядко напоследък, и то основно с посредничеството на чужди държави.

В заключителната декларация от форума в Швейцария са залегнали три точки от формулата за мир на Зеленски. Става въпрос за продоволствения износ, ядрената безопасност и връщането от страна на Русия на украинските военнопленници. Според в. "Файненшъл таймс" тези точки са били избрани, за да спечелят развиващите се страни, които досега не са подкрепяли Киев.

Киев вече отхвърли предложенията за мирни преговори на руския президент Владимир Путин. Нещо повече – западните държави и НАТО заявиха, че той няма право да поставя каквито и да било условия. От Москва дойде още по-грубо предупреждение – директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че ако сегашните предложения на Путин бъдат отхвърлени, следващите ще бъдат по-сложни и по-тежки за Украйна. 

Украинските военни са поразили с дрон петролно депо в Азов, Русия

Украинска атака с дрон е предизвикала пожар в складове за петрол в град Азов, в Ростовска област на Русия. Това съобщи областният управител Василий Голубев в Телеграм. Няма пострадали при нападението. Град Азов, който е разположен на река Дон, се намира близо до границата с Украйна.

Следственият комитет на Руската федерация потвърди, че украинските военновъздушни сили са свалили рядък руски самолет за ранно предупреждение А-50 над Азовско море през февруари. 10-те членове на екипажа му са загинали. На 17 юни Руският следствен комитет издаде заповед за задочен арест на командира на украинската зенитно-ракетна бригада, унищожила самолета.

Украинското командване твърди, че руските сили засилват атаките си, опитвайки се да превземат повече територии, преди Киев да получи повече военна помощ от чужбина. Украйна изпраща още войници, оборудване и техника в района на Харков.

 

Нашите сили постепенно изтласкват окупатора от района на Харков. Благодаря за това на всеки воин и всяка военна част, които изпълняват задачите си. И особено на тези, които също попълват нашия „разменен фонд“ с руски войници.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

А при руска ракетна атака срещу Полтавска област в Украйна са ранени 22-ма души, включително три деца. Щети са нанесени на жилищни сгради и електропроводи, което е прекъснало електроснабдяването на над 55 000 потребители. Главната прокуратура на Украйна съобщи, че нападението е извършено с крилата ракета Х-59.