Култура

Наградите "Тони": Даниел Радклиф и Джереми Стронг получиха актьорските призове

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Стереофоничен“, постановка за група, подобна на Fleetwood Mac, която записва албум през една бурна година, получи бурни аплодисменти на наградите „Тони“, спечелвайки приза за най-добра нова пиеса. Автор е Дейвид Аджими, а песните са създадени от Уил Бътлър, бивш член на „Аркейд Файър“.

Даня Теймор заслужи приза за режисьора за „Аутсайдерите“ – музикална адаптация на класическия американски роман.

В едно от култовите музикални изпълнения на вечерта Алиша Кийс свири на пиано на сцената в Lincoln Center, докато актьорският състав на нейния полу-автобиографичен мюзикъл Hell’s Kitchen представяше набор от песни. За New York State of Mine към нея се присъедини Джей-Зи.

Джереми Стронг, звездата от „Наследници“, получи първия си приз „Тони“ за работата си във възраждането на политическата пиеса на Хенрик Ибсен от 1882 г „Враг на народа“. Театралната награда за най-добър актьор в главна роля ще стои редом до неговите награди Еми, Гилдията на актьорите и „Златен глобус“.

Звездата от „Хари Потър“ Даниел Радклиф спечели „Тони“ за главна роля в мюзикъл, първият му трофей от пет представления на Бродуей. Той спечели за възраждането на „Търкаляме се весело наоколо“, мюзикъла на Стивън Сондхайм и Джордж Фърт.