Свят

Нетаняху разпусна военния си кабинет (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Netanyahu Снимка: АП, архив

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния си военен кабинет, съобщи „Гардиън“.

Това беше широко очакван ход, който е дошъл след напускането на правителството на центристкия бивш генерал Бени Ганц.

Нетаняху се сблъска с исканията на националистическо-религиозните партньори в неговата коалиция, крайно десния финансов министър Безалел Смотрич и министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир да бъдат включени във военния кабинет.

Този ход може да засили напрежението с международните партньори, включително САЩ.

Някои от въпросите, обсъждани досега от военния кабинет, сега ще бъдат прехвърлени за обсъждане в кабинета по сигурността, но чувствителните решения ще бъдат разглеждани на по-малък консултативен форум.

Това се случва на фона на демонстрации срещу правителството на Нетаняху, продължващи седмици с цел да наложат провеждането на избори преди първата годишнина от нападението на Хамас на 7 октомври.

 

Нетаняху е недоволен от тактическите паузи в боевете

 

Бенямин Нетаняху разкритикува плановете, обявени от военните за прилагане на ежедневни "тактически паузи" в бойните действия, за да се улеснят доставките на помощи в ивицата Газа.

Армията заяви, че паузите, предназначени да осигурят достъп на камионите с хуманитарна помощ до пункта „Керем Шалом“ – ще важат всеки ден от 5 до 16 часа. Но Нетаняху е казал на военния си секретар, че паузите са „неприемливи за него“.

Този спор е последният в обтегнатите отношенията между членовете на коалицията на Нетаняху и военните за начина на водене на войната.

Нетаняху е силно критикуван и от обикновените израелци. Те го обвиняват, че не прави достатъчно, за да гарантира освобождаването на всички израелски заложници в Газа.

При израелски удар срещу бежанския лагер Бурейдж в централната част на Газа са загинали 9 души, включително 5 деца. Информацията е на палестинското министерство на здравеопазването. Атаката идва в момент, в който мюсюлманите започнаха да празнуват Курбан байрам.

А в посланието си към мюсюлманите във връзка с празника президентът на САЩ защити мирния план за спиране на огъня в Газа, определяйки го като най-добрия начин да се помогне на цивилните, станали жертва на ужасната война между Израел и Хамас.