Европа

Утре стартират преговорите кои личности да поемат ръководните постове в ЕС

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В понеделник официално започват преговорите за определяне на ръководителя на Европейския съюз през следващите пет години. Става дума за председателството на Европейската комисия, председателството на Европейския съвет и поста на върховен представител за външната политика.

Държавните лидери ще трябва да се съобразяват с редица географски, полови и партийни баланси. Ясен фаворит за председателския пост на Европейската комисия е нейният настоящ председател, Урсула фон дер Лайен. Като фаворити обаче се споменават италианецът Марио Драги, който вече е практически изключен, или дори настоящият министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис. Победата на ЕНП на европейските избори и стабилността, която представлява Фон Дер Лайен, обаче работят в нейна полза.

Европейският съвет ще бъде доста мотивиран за това, да получи институционалния обрат, да финализира това доста бързо, защото живеем в много неспокойни геополитически времена. Изправени сме пред потенциално ново президентство на Тръмп. Така че мисля, че лидерите наистина много искат да имат нова комисия с нов дневен ред, която да бъде установена възможно най-бързо.

София Русак, анализатор в CEPS

В Съвета възможностите са по-отворени, въпреки че всичко сочи, че там ще отиде социалдемократ. Най-вероятните кандидати са бившият министър-председател на Португалия Антонио Коста, след като изглежда, че проблемите му в съдебната система са изчистени, и министър-председателят на Дания Мете Фредериксен.

За поста на върховен представител въпросителните са повече, макар че по принцип той би трябвало да бъде поверен на либерал. На дневен ред са министър-председателят на Естония Кая Калас, министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски и изпълняващият длъжността министър-председател на Белгия Александър де Кроо. Въпреки че засега изглежда, че фаворит е Калас, заради цитирам нейната "твърда позиция по отношение на Русия".

 

Има толкова много баланси, които те трябва да вземат предвид, че според мен този факт е по-важен от факта, че тя е жена, че е от балтийските държави и че отговаря на много други изисквания.

София Русак, анализатор от CEPS

Финалният резултат обаче може да е точно този или съвсем различен. Преди пет години преговорите продължиха близо 72 часа. Този път може да минат много по-бързо.