Европа

Камала Харис обяви американска помощ за Украйна на стойност над 1,5 млрд. долара (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви американска помощ за Украйна на стойност над милиард и 500 милиона долара. Подкрепата бе анонсирана по време на двудневната конференция за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария.

Според обявеното от нея - почти 400 милиона долара от помощта са за подпомагане на бежанци, за хранителна помощ, здравни услуги, подслон, вода и канализация за милиони украинци, засегнати от войната. Половин милиард от американската финансова подкрепа са предвидени за енергийни помощи. Отпускат се и средства за спешен ремонт на енергийната инфраструктура на Украйна.

"Тези усилия ще помогнат на Украйна да отговори на последните атаки на Русия срещу енергийната й инфраструктура", се казва в изявлението на американския вицепрезидент, предаде БНР.

Днес се очаква в рамките на срещата на върха в Швейцария Камала Харис, която замества президента Джо Байдън на събитието, да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Около 90 държави и организации се очаква да присъстват на срещата на върха за мир в Украйна в швейцарския курорт Бюргенщок близо до Люцернското езеро. Но знаково е отсъствието на Русия, страната агресор. Държавни и правителствени ръководители начело с украинския президент Володимир Зеленски ще опитат да очертаят първите стъпки към постигане на мир в Украйна.

Американският президент Джо Байдън е големият отсъстващ, САЩ ще бъдат представени от неговия вицепрезидент Камала Харис.

В основата на конференцията е формурата за мир на Зеленски от 10 точки. Тя очертава възможностите как може да се сложи край на войната. Базова точка е пълно изтегляне на руските войски от всички окупирани територии и възстановяване на държавните граници на Украйна с Русия. Три основни теми доминират дневния ред на конференцията: ядрена безопасност, хуманитарна помощ, продоволствена сигурност, включително въздействието на войната върху украинското земеделско производство и износ.

Русия отхвърля мирната формула на Украйна, което прави малко вероятно каквото и да е практическо решение на въпроси, заложени в дневния ред на срещата.

Руският президент Владимир Путин предложи "незабавно" прекратяване на огъня в Украйна, ако Киев започне да изтегля войските от четири региона, окупирани и едностранно анексирани от Москва през 2022 г, и се откаже от плановете си за присъединяване към НАТО.

Организаторите остават реалисти относно потенциалните резултати от срещата. Те заявиха, че целта е да се намери "възможен път към мир в Украйна" и да осигури "основа" за мирен процес.

Китай, един от ключовите съюзници на Русия, също ще отсъства. В съвместно изявление с Бразилия китайското външно министерство заяви, че страната ще участва в среща на върха, призната както от Украйна, така и от Русия, и това включва равно участие.