Политика

Политически въпросителни: Кои са възможните конфигурации в следващия парламент?

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

След два дни започват преговорите за съставяне на редовно правителство. Според победителя на изборите ГЕРБ-СДС то трябва да е експертно с широка подкрепа и с водещи постове, излъчени от първата политическа сила. Възможно ли е това? Темата коментират в Primetime политолозите Слави Василев и доц. Момчил Дойчев.

 

„Реалистично е да има правителство. Борисов ще ни управлява, Пеевски ще бъде до него. Кой ще бъде златното копче или гарнитура? Все още не се знае. Много хора говорят за „Има такъв народ“. Аз също се присъединявам към тази калкулация“, коментира Слави Василев.

По неговите думи „Борисов и Пеевски са тук и те ще продължат да бъдат тук, докато не се появи някой, който може да им удари едно кроше и да ги прати в нокдаун, но няма такъв лидер в парламентарно представените партии“.

„Ние от Атлантическия съвет отдавна предупреждавахме, че тези избори са излишни, че те ще доведат усложняване на и без това сложната политическа ситуация в България, че трябва да се търси съвсем друга формула. Хората не гласуваха не защото не искат промяна или търсят друга алтернатива, а защото са недоволни, че ние вече шести път отиваме на едни извънредни безсмислени избори, които ни връщат назад“, коментира доц. Дойчев.

Според него хората, искащи промяна са много, но представителите им са неадекватни и не могат да артикулират точно каква промяна искат.

Доц. Дойчев смята, че трябва да се направи стратегия за управление на България в следващите години, за да се запази парламентарната демокрация, ако партиите действително искат да я запазят.

 

Целия разговор вижте във видеото.