Политика

Политолог: Ще има експертно правителство, зад което ще стои обикновена коалиция между ГЕРБ-СДС и ДПС

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ще имаме едно експертно правителство, което ще залага на хора, които са експерти в своята област. Моето мнение обаче е, че зад тях ще стои обикновена коалиция между ГЕРБ-СДС и ДПС, заедно с още няколко депутати, в зависимост от това от какво има нужда новото управление.

Такава прогноза направи за бъдещето на 50-то Народно събрание и сформирането на правителство в ефира на Euronews PrimeTime политологът Милен Желев.

Според него ГЕРБ-СДС оставят една отворена врата не само към ПП-ДБ, но и към всички участници, които намират място в парламента. „Едно плаващо мнозинство не би навредило на българския парламентарен живот“, каза още Милен Желев.

Формулата, която чухме днес като предложение от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е комбинация от две формули – от стандартното политическо партийно правителство и експертно правителство. Има сигнали, че експертно правителство е желан вариант за няколко от формациите, коментира политологът Теодора Йовчева.

Според нея в думите на Борисов за министерските постове, които трябва да останат в ГЕРБ като мандатоносител, се чете разтоварване от отговорност по отношение на вътрешната политика на страната, както и оставане на партията в полето, в което беше и по време на „сглобката“ – във външната политика и отбраната.

Целия разговор вижте във видеото.