България

Енергиен експерт: Доста вероятно е през зимата да има студени апартаменти

От Euronews България Euronews България

Дали с 60% или повече – скокът на цената на природния газ ще бъде с много, защото това е базова икономическа логика. Цените на газа спрямо миналата година се поддържат високи. Търсенето не е намаляло, а предлагането е много по-малко.

Това мнение изрази в студиото на „Добро утро, Европа“ енергийният експерт Венцислав Топузов. 

„Като цяло ние сме в едно от най-благоприятните положения в ЕС, защото консумираме малко газ“, смята Топузов и уточни, че в Европа най-голям проблем с газа има Германия, която е започнала да строи терминали за втечнен газ.

„Зимата няма да е лесно, но всяко решение минава през подобрения на инфраструктурата, като пускането на гръцката връзка през септември“, коменитира още енергийният експерт.

Според него България трябва да реши дали да се поддаде на руското извиване на ръце или да поеме риска да купува газ на пазарите, където цените могат да варират.

Топузов очаква тежка зима, но по думите му най-важното е да се работи за реална диверсификация на доставките, като дългосрочният вариант за България е избор на доставчик на втечнен газ на търг между САЩ, Катар, Саудитска Арабия, Индонезия, Мароко и други.

„В момента САЩ са едни от източниците на най-евтин втечнен газ“, допълни той.

„Най-големите консуматори на газ са топлофикациите. Дискомфорт буквално означава студени апартаменти, ако няма достатъчно количество природен газ, което е доста вероятно да се случи“, отбеляза Топузов.

Според него въпросът тук е дали служебното правителство ще предпочете този временен дискомфорт или ще се съгласи на условията на Газпром, които по думите му, са ненадежден партньор.

Целия разговор вижте във видеото.