Икономика

Енергийният министър: 7-те танкера с газ не са договорени

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9567052 Служебният премиер Гълъб Донев съобщи, че е създал междуведомствен щаб начело с вицепремиера Христо Алексиев за решаване на енергийната криза. Снимка: БГНЕС

Имаме недостиг на договорените количества газ до края на годината. Има до септември, но крайно недостатъчни са до края на годината. Седемте танкера с природен газ не са договорени, а са на ниво оферта, която включва три танкера тази година и опция за останалите четири следващата година.

Това каза служебният енергиен министър Росен Христов на извънреден първи брифинг тази вечер в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

По думите му, не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, което допълнително ще оскъпи цената на газа, доставян до България.

Служебният премиер Гълъб Донев пък съобщи, че е създал междуведомствен щаб начело с вицепремиера Христо Алексиев за решаване на енергийната криза

Щабът ще има задачата да предложи и намери решения за доставките на природния газ и сигурност за цените на газа и горивата.

В него ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на браншовите асоциации, на ДАНС, на КЕВР и представители на работодателите и синдикатите.

Контролът по изпълнението на задачите ще изпълнявам лично, информира Гълъб Донев.

Според Росен Христов, азерският газ също е в пъти по-скъп

Цената на газа от Азербайджан само за последните няколко дни е в пъти по-скъпа за 2/3 от договорените количества, подчерта Христов.

Има сериозна финансова криза в „Булгаргаз”, компанията е в невъзможност да се разплати, дори с тези договорени количества, съобщи Христов и подчерта, че в Министерство на енергетиката са минали в денонощен режим на работа.

Росен Христов информира, че се търсят начини за рефинансиране на „Булгаргаз”.

Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, за да задоволим нуждите до края на годината или поне до края на отоплителния сезон, добави още министърът.