Политика

Таско Ерменков, БСП: Критиките на президента за енергетиката са основателни

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Не бих се изразил така категорично, че президентът е свалил правителството. Той изказа критични мисли по отношение на правителството. В някои отношения имаше основание, още повече що се касае до енергетиката. Но това, което нас ни засегна като партия е, че само отрицателните неща когато ги споменаваш се създава впечатление за предубеденост.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Таско Ерменков от БСП.

По думите му, е трябвало да се обърне внимание на това, че благодарение на БСП социалната политика на едно относително дясно правителство, постигнахме неща, които до момента не е имало в най-новата история на България – 23 млрд. лв. социална политика. Безплатни детски градини, безплатни ясли, помощ за младите семейства, увеличение на пенсиите и заплатите, стабилност на икономиката...

 

Обидно е когато си постигнал някои неща да те поставят в кюпа на всички неуспехи.

Таско Ерменков, БСП

По думите му, промените са заслуга и на останалите участници в управлението, защото са ги гласували, но нека да видим кой е инициаторът и кой си е изпълнил предизборната програма.
Той изтъкна, че изказването на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че газът може да тръгне веднага към България, стига да го плащаме в рубли, не е новина, а коментар на реалностите в момента. По думите му, спирането на доставките от страна на „Газпром“ не е по тяхна вина, а е форсмажор и ние не сме успели да се договорим с тях за конкретните стъпки как да си плащаме, а сме решили да го играем „хард“ и да не плащаме.
Ситуацията в енергетиката Ерменков описа с примери – противоконституционно избраният председател на КЕВР, сумарно увеличение на цената на газа от почти 100%, няма откъде да докараме газ – няма с какво и къде да го разтоварим този газ.
Относно спряганата кандидатура на бившия шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов за служебен министър на енергетиката, Ерменков каза, че когато е бил директор на „Булгаргаз“ дружеството е било със 100 млн. лв. печалба, а в момента е почти в технически фалит. Въпросът е дали не е необходимо да се вземат спешни мерки в областта на енергетиката, за да може България да оцелее, а не онези розови мечти, че газ ще потече от всяка дупка, в която ще боднем.

 

Това, което винаги съм казвал е, че диверсификацията на доставките на газ е хубаво нещо и е необходимо, но то трябва да се случва без изключения и без изхвърляне на страни и фирми. В България 1 млрд. куб. м могат да бъдат докарани азерски газ, 800-900 млн. куб. м могат да бъдат докарани втечнен газ от Катар, Израел, Щатите и др. Но остават някъде около милиард и половина за вътрешното потребление, които няма откъде да вземем, освен от „Газпром“. И начинът, по който можем да ги вземем е да се поучим от другите европейски държави как си плащат и как си получават газа.

Таско Ерменков, БСП

По думите му, в момента няма държава по света, която да получава газ от „Газпром“ и да не си плаща по схемата, която „Газпром“ е заявил предварително. Искаме да намалим потреблението на газ в Европа, в същото време плачем, че „Газпром“ намалява доставките. Това е някаква двойнствена позиция. От една страна осъзнаваме, че без газа на „Газпром“ не можем да минем, от друга се опитваме да твърдим, че има и други доставчици. Ако продължаваме да се движим в това направление е много вероятно зимата да останем на студено, не само в България, но и в Европа, каза Ерменков.

Темата дали президентът иска да ни вземе партията в момента се преекспонира в общественото пространство, за да се отнеме енергия както от БСП, така и от едни необходими решения, които служебното правителство трябва да вземе вбъдеще, допълни социалистът.

Вижте цялото интервю във видеото.