Euronews Сега

Български енергиен форум: Най-евтиният газ тази зима ще е този, който не потребяваме

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Експертното ми мнение е, че ние трябва да потърсим всички възможности да намалим консумацията на природен газ. Нещо, за което не се правят усилия, не се говори, а за това апелира Европейската комисия. Най-евтиният природен газ тази зима ще бъде този, който ние не потребяваме. Без да подлагаме на критично състояние основни функции и основни икономически дейности, ние трябва да се постараем да ограничим доставките на природен газ за България и тогава природният газ у нас ще бъде по-евтин.“ Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria Антон Иванов от Български енергиен форум.

 

Ето какво още каза той:

 

Най-вероятно поскъпването на газа ще е около 60%. Това, което КЕВР ще провери, е допълнителните количества, които са осигурени от други доставчици, доколко съответстват ценово на предложението на „Булгаргаз“. Но не очаквам да има съществена от тази цена.

 

Преговори с „Газпром“ трябва да се водят, но те ще бъдат тежки. Ние трябва да разбираме, че тези преговори се водят не от това какво е важно за България, а от идеите какво е важно за „Газпром“. И преговорите ще бъдат натоварени с редица други изисквания.

Това (разкритието на КЕВР за по-скъп руски газ, купуван през посредници – бел. ред.) е следствие от опита на „Газпром“ да преразгледа договора, който има с България. След като бяха прекратени доставките, „Булгаргаз“ беше принуден да потърси други алтернативи за осигуряване на газ. Очевидно е, че в региона „Газпром“ е основен доставчик и е логично, че газът, който ползваме, частично е пак руски, но чрез посредници.

 

Не мога да го определя като скандално, но би трябвало да се оцени доколко получените надценки се базират на пазарна конюнктура.

 

Много активно се говори за преразглеждане на отношенията с „Газпром“. „Булгаргаз“ обяви, че те не са прекъсвали кореспонденцията си с тях. Не е ясно точно какъв е проблема, т.е. какво би било решението. Ако то се състои в това „Булгаргаз“ да наруши санкционния режим на ЕС, вероятно това би било едно недобро решение. Има редица търговци, които успешно търгуват с „Газпром“ и точно това се използва. Но доколко „Булгаргаз“ може да прави тези действия, вече е въпрос на политическо решение.

 

Това, което виждаме на европейския пазар, са сключени сделки не с държавни компании и с държави, а с търговци, които могат да осъществят такъв тип сделки.