Политика

След вота: На какво се дължи ниската активност? Говорят проф. Александър Маринов и Нидал Алгафари

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Продължаваме с равносметката след вота вчера. Още по-фрагментиран парламент, избран при рекордно ниска избирателна активност. За изненадите на вота и има ли пътища към изход от политическата криза - по темата гостуваха политологът проф. Александър Маринов и ПР експертът Нидал Алгафари. 


„Вотът не би трябвало да е толкова изненадващ, освен мащабът – 500 хиляди гласа по-ниска избирателна активност е много“, посочи проф. Маринов.

„Аз имам една теза, че негласувалите са доволни от начина, по който живеят, и нямат нужда да променят нищо. Тези, които искаха да го променят, го показаха – чрез (вота за) „Величие“, сподели Нидал Алгафари.

Проф. Александър Маринов обаче бе на противоположното мнение:

 

 

Не съм убеден, че са доволни хората, които не гласуват – по-скоро те изчакват нещо ново. И то ще се появи. Вече е назрял моментът.

проф. Александър Маринов, политолог

Не мога да кажа кога президентът Румен Радев би се впуснал в битката за Народно събрание. За момента няма такива знаци, каза политологът.

 

Смятам, че (президентът) е достатъчно разумен и мъдър, за да разбере, че така ще хвърли държавата в още по-голям хаос. В момента имаме една стабилна институция и това е президентската. Не е логично (Радев) да разруши, за да влезе в такива битки.

Нидал Алгафари, ПР експерт

ПР експертът изрази съгласие с проф. Маринов, че „вакуум не може да има“ – нито в лявото, нито в дясното.

Целия разговор вижте във видеото.