Политика

След изненадата на вота: Защо социолозите не успяха да измерят влизането на „Величие“ в парламента?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Хората казват, че социолозите много обичаме избори, но всъщност не, това не е така, защото със ситуацията, в която изпаднахме вчера – невъзможността да хванем политическа партия като „Величие“ води до това сега да се оправдаваме. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Евелина Славкова от Тренд.

Тя е категорична, че няма социологическа агенция, която държи на репутацията си, която да скрие данни, особено при политическа формация, която прекрачва бариерата от 4%.

Със сигурност това е мобилизация в последния възможен момент, все пак и моментните снимки на социологическите агенции са от последните няколко дни преди вота. Между 15 и 18% от хората решават за кого ще гласуват в последните няколко дни, да не кажем дори и пред урната за кого ще гласуват.

Евелина Славкова, Тренд

Тя обясни, че това е протестен вот, а „Величие“ успява да вземе по малко избиратели от всички партии, но най-много от „Възраждане“.

Галя Гогова от Маркет линкс посочи, че над 50% от хората, които са гласували за новата формация в Народното събрание, са взели своето решение в последната седмица.

Повечето от социологическите агенции в последните си проучвания даваха нагласи за около половината от хората, имащи право на глас са отиде до урните. Прогнозирана е по-висока активност от тази, която всъщност наблюдавахме вчера. Освен това в последната седмица имаше компромати, които отказаха много хора да гласуват.

Галя Гогова, Маркет линкс

Според нея това са сред основните фактори, които водят до това много по-малко гласове да са необходими, за да се премине бариерата от 4%.

Целия разговор вижте във видеото.